Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Topolánek egyre kisebb kisebbségben kormányoz

2008.09.17. 15:53
Három nap alatt a második képviselő lépett ki szerdán a kormányzó cseh polgári demokraták parlamenti frakciójából, ezzel tovább gyöngült a kisebbségi Topolánek-kormány amúgy is gyér támogatottsága a képviselőházban, miközben kulcsfontosságú döntések meghozatala vár a parlamentre.

Szerdán Jan Schwippel is bejelentette, hogy feláll a Polgári Demokratikus Párt (ODS) padsoraiból. Ezzel társa, Juraj Raninec példáját követte, aki hétfőn hagyta ott a képviselőcsoportot a Topolánek elleni pártlázadás közepette.

Schwippel a CTK hírügynökségnek nyilatkozva azzal indokolta döntését, hogy állandó nyomást érez a pártvezetés részéről; korlátozzák a véleménynyilvánítás szabadságát. Raninec ugyanerre hivatkozott, amikor bejelentette távozását a képviselőcsoportból.

Az újabb képviselõ kilépésével már csak 98 honatya egyértelmű támogatását bírja a kabinet a kétszáz fős törvényhozásban, miközben közeleg a 2009-es költségvetésről, az amerikai rakétavédelmi radarrendszer telepítéséről, illetve a lisszaboni szerződésről szóló szavazás, nem is beszélve a jövő hónapban esedékes bizalmi szavazásról.

A két képviselő távozása azonban nem jelenti automatikusan a kormány bukását is. A többség hiánya és a gyakori belső viták ellenére a kabinet eddig - két független képviselő támogatásával - képes volt szűk többséggel keresztülvinni a piacbarát gazdasági reformokat, és elhárítani több bizalmatlansági indítványt is.

Jan Kubácek politikai elemző szerint a perlekedések eddig nem kezdték ki a kormányt, de keményebb hatalmi harcok bontakozhatnak ki az ODS decemberi kongresszusa előtt. Szerinte a kulcsfontosságú szavazások előtt mostantól nehezebbek lesz az alkuk megkötése, de a frakcióból történt kilépések egyelőre nem kérdőjelezik meg a kormány létét.