Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Topolánek egyre kisebb kisebbségben kormányoz

2008.09.17. 15:53
Három nap alatt a második képviselő lépett ki szerdán a kormányzó cseh polgári demokraták parlamenti frakciójából, ezzel tovább gyöngült a kisebbségi Topolánek-kormány amúgy is gyér támogatottsága a képviselőházban, miközben kulcsfontosságú döntések meghozatala vár a parlamentre.

Szerdán Jan Schwippel is bejelentette, hogy feláll a Polgári Demokratikus Párt (ODS) padsoraiból. Ezzel társa, Juraj Raninec példáját követte, aki hétfőn hagyta ott a képviselőcsoportot a Topolánek elleni pártlázadás közepette.

Schwippel a CTK hírügynökségnek nyilatkozva azzal indokolta döntését, hogy állandó nyomást érez a pártvezetés részéről; korlátozzák a véleménynyilvánítás szabadságát. Raninec ugyanerre hivatkozott, amikor bejelentette távozását a képviselőcsoportból.

Az újabb képviselõ kilépésével már csak 98 honatya egyértelmű támogatását bírja a kabinet a kétszáz fős törvényhozásban, miközben közeleg a 2009-es költségvetésről, az amerikai rakétavédelmi radarrendszer telepítéséről, illetve a lisszaboni szerződésről szóló szavazás, nem is beszélve a jövő hónapban esedékes bizalmi szavazásról.

A két képviselő távozása azonban nem jelenti automatikusan a kormány bukását is. A többség hiánya és a gyakori belső viták ellenére a kabinet eddig - két független képviselő támogatásával - képes volt szűk többséggel keresztülvinni a piacbarát gazdasági reformokat, és elhárítani több bizalmatlansági indítványt is.

Jan Kubácek politikai elemző szerint a perlekedések eddig nem kezdték ki a kormányt, de keményebb hatalmi harcok bontakozhatnak ki az ODS decemberi kongresszusa előtt. Szerinte a kulcsfontosságú szavazások előtt mostantól nehezebbek lesz az alkuk megkötése, de a frakcióból történt kilépések egyelőre nem kérdőjelezik meg a kormány létét.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?