Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Vizsgálják Topolánek bankkkölcsön ügyeit

2006.09.08. 18:35
A rendőrség nyomoz Mirek Topolánek cseh miniszterelnök és volt tulajdonostársai ellen, mert a gyanú szerint vállalatuk csalás révén jutott hozzá egy bankkölcsönhöz. A hatóságok a cég vagyona körüli más szabálytalanságok ügyében is nyomoz.

A cseh rendőrség korrupció-ellenes osztálya vizsgálatot folytat Mirek Topolánek cseh miniszterelnök és volt tulajdonostársai ellen azzal a gyanúval, hogy vállalatuk csalás révén jutott hozzá egy bankkölcsönhöz az 1990-es évek végén, írta pénteken az Aktualne, cseh internetes hírportál. A rendőrség a cég, a VAE vagyonának állítólagos manipulálása, illetve Topolánek 70 százalékos tulajdonrészének eladása körüli vélt szabálytalanságok ügyében is nyomoz.

Az ügy arra nyúlik vissza, hogy 1999-ben a VAE 67,5 millió koronás kölcsönt vett fel egy másik vállalat felvásárlására. Az adásvétel azonban nem jött létre, a VAE pedig csak 53 millió koronát fizetett vissza a banknak, írta az internetes honlap. A VAE-ügyben már többször indítottak nyomozást, ám egyszer sem találták bizonyítottnak, hogy bűncselekmény történt volna.

Topolánek, aki a Polgári Demokratikus Párt (ODS) színeiben lett miniszterelnök, nem nyilatkozott a cikkel kapcsolatban. Korábban, a csehországi választásokat megelőzően azonban cáfolta, hogy bármi törvénytelenség történt volna a kölcsön vagy tulajdonrészének eladása körül.

2005 tavaszán Stanislav Gross szociáldemokrata miniszterelnök zavaros pénzügyei miatt robbant ki botrány Csehországban. A felesége révén állítólag a maffiával is kapcsolatban álló, karrierjét mozdonyvezetőként kezdő Gross gyanús körülmények között szerzet meg egy prágai luxuslakást. Gross végül

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?