Huba
17 °C
33 °C

Vizsgálják Topolánek bankkkölcsön ügyeit

2006.09.08. 18:35
A rendőrség nyomoz Mirek Topolánek cseh miniszterelnök és volt tulajdonostársai ellen, mert a gyanú szerint vállalatuk csalás révén jutott hozzá egy bankkölcsönhöz. A hatóságok a cég vagyona körüli más szabálytalanságok ügyében is nyomoz.

A cseh rendőrség korrupció-ellenes osztálya vizsgálatot folytat Mirek Topolánek cseh miniszterelnök és volt tulajdonostársai ellen azzal a gyanúval, hogy vállalatuk csalás révén jutott hozzá egy bankkölcsönhöz az 1990-es évek végén, írta pénteken az Aktualne, cseh internetes hírportál. A rendőrség a cég, a VAE vagyonának állítólagos manipulálása, illetve Topolánek 70 százalékos tulajdonrészének eladása körüli vélt szabálytalanságok ügyében is nyomoz.

Az ügy arra nyúlik vissza, hogy 1999-ben a VAE 67,5 millió koronás kölcsönt vett fel egy másik vállalat felvásárlására. Az adásvétel azonban nem jött létre, a VAE pedig csak 53 millió koronát fizetett vissza a banknak, írta az internetes honlap. A VAE-ügyben már többször indítottak nyomozást, ám egyszer sem találták bizonyítottnak, hogy bűncselekmény történt volna.

Topolánek, aki a Polgári Demokratikus Párt (ODS) színeiben lett miniszterelnök, nem nyilatkozott a cikkel kapcsolatban. Korábban, a csehországi választásokat megelőzően azonban cáfolta, hogy bármi törvénytelenség történt volna a kölcsön vagy tulajdonrészének eladása körül.

2005 tavaszán Stanislav Gross szociáldemokrata miniszterelnök zavaros pénzügyei miatt robbant ki botrány Csehországban. A felesége révén állítólag a maffiával is kapcsolatban álló, karrierjét mozdonyvezetőként kezdő Gross gyanús körülmények között szerzet meg egy prágai luxuslakást. Gross végül