Piroska
-2 °C
5 °C

Pánarab sláger lett az Amerika-ellenes nóta

2003.03.11. 17:04
Hetek alatt az egész arab világ elsőszámú slágerévé lépett elő egy volt kairói mosodás Amerika-ellenes dala. Sában Abdelrahim a "Gyűlölöm Izraelt" című slágerrel lett híres, most a "korrupció és az elnyomás" terjesztésével vádolja az Egyesült Államokat.
"Csecsenföld! Afganisztán! Palesztina! Dél-Libanon! A Golán-fensík! És most Irakot akarjátok? Most Irakot akarjátok? Ez túl sok a népnek. Szégyelljétek magatokat! Elég, elég, elég!" - hangzik az arab világ listavezető slágere. A "Gyűlölöm Izraelt" című slágerrel hírnevet szerzett egyiptomi Sában Abdelrahim rátapintott az arab közhangulatra - írja a Washington Post.

Gyűlöli Izraelt

Abdelrahim, a mosodás szupersztár
"Tényleg gyönyörű" - jellemezte a dalt Mahmud Barguti, az ammán-i bazársor egyik textilboltjának a tulajdonosa a Post riporterének. Abdelrahim slágere a napilap szerint újabb bizonyítéka annak, hogy az arab popzene az amerikai és izraeli politika elleni tiltakozás egyik fő terepe lett az elmúlt években.

A korábban mosodát vezető Abdelrahim Izrael-ellenes slágereivel lett népszerű. Kedvenc témájáról legújabb dalában is említést tesz. A nóta szerint Saron a "vérzivatar" ellenére egy medencében úszkál. Izrael "támad és gyilkol, ez miért nem sok" - kérdezi a dal.

Huszeint is bírálja

Rajongói szerint azonban Abdelrahim nem csak az arab világ dühének ad hangot, Huszeint is kritizálja. A "piszokszegény és szánalomra méltó" irakiakról, az örök áldozatokról énekel. Véleménye szerint az Egyesült Államok "elnyomást és korrupciót terjeszt" miközben "megvalósítja Izrael álmát".

"A szavak egyszerűsége a legnagyszerűbb a dalban" - nyilatkozta a Postnak Zeina Szufan bejrúti tévéproducer. A szöveg véleménye szerint nem bölcs, de kimondja azt, amit a tömeg hallani akar.

Underground sztár

Abdelrahim dala igazi underground sikertörténet. Annak ellenére terjedt el hetek alatt a teljes arab világban, hogy az arab országot domináló állami média egyáltalán nem játszotta. Az illegálisan másolt kazetták és CD-k azonban nagyon kelendőek. Az ammáni bazár egyik árusa a múlt héten napi nyolcvan példányt adott el, egy másik bolt háromszáz darabos készletét pillanatok alatt vásárolták fel. "Alighogy megérkezett, már el is fogyott" - nyilatkozta Szulejmán Zoábi, 21 éves kazettaárus.