Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Kezdődik a politikai vajúdás Csehországban

2006.06.05. 20:43
Hiába nyerte meg a választásokat a Polgári Demokratikus Párt, a három jobbközép pártnak együttesen csak 100 mandátuma van a 200 tagú cseh képviselőházban. Miroslav Topolánek hétfőn megbízást kapott Václav Klaus államfőtől, hogy kezdjen kormányalakítási tárgyalásokat.

Miroslav Topolánek, a hétvégi csehországi képviselőházi választáson győztes Polgári Demokratikus Párt (ODS) elnöke megbízást kapott Václav Klaus államfőtől, hogy kezdjen kormányalakítási tárgyalásokat. Ezt maga az államfő jelentette be hétfőn azt követően, hogy a Hradzsinban fogadta Topoláneket.

"Szeretném, ha a választás utáni bizonytalan helyzet nem húzódna nagyon el, ezért még a nap folyamán összehívom az új képviselőház alakuló ülését" - mondta újságíróknak Klaus. Az új képviselőház megalakulása után az eddigi kormánynak be kell nyújtania lemondását.

"A megbízatást elfogadtam. Először a kereszténydemokrata néppárt, majd a zöldek képviselőivel tárgyalok" - jelentette ki Topolánek. Megismételte, hogy nem zárkózik el a szociáldemokratákkal való tárgyalások elől sem.

Az államfői iroda délután bejelentette, hogy Klaus június 16-ára összehívta az új képviselőház első ülésén. Az eddigi parlament mandátuma június 15-én jár le.

Lubomír Zaorálek, a képviselőház jelenlegi elnöke újságíróknak elmondta, hogy az első ülésen az új képviselők néhány formai, adminisztratív kérdést intéznek el és megbeszélik a legközelebbi teendőket. A régi házelnök - tehát még ő - ezután összehívja az alsóház alakuló ülését, amelyen a képviselők leteszik az esküt és megválasztják a testület új vezetését. Az új képviselőház hivatalos megalakulása után az eddigi, Jirí Paroubek vezette kormánynak be kell nyújtania lemondását.

Egyelőre azonban még nincs döntés arról, hogy az alakuló ülésre mikor kerül sor, mondta Zaorálek. A két jobbközép kisebb párt - a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt (KDU-CSL) és a Zöldek Pártja (SZ) - vezetése már jelezte, hogy kész tárgyalni a polgári demokratákkal, s részt venni egy jobbközép koalíció munkájában. Ennek a koalíciónak azonban egy mandátuma hiányzana a parlamenti többséghez.

A zöldek néhány regionális szervezete ennek ellenére hétfőn jelezte, hogy szívesebben látná a pártot ellenzékben, s esetleg inkább onnan támogatná a jobbközép-koalíciót. A párt vezetése és a regionális vezetők ezért szombaton újra megvitatják ezt a kérdést. Néhány regionális vezető ugyanis attól tart, hogy kormányzati pozícióban a zöldek elveszíthetnék identitásukat.

Topolánek megjegyezte, hogy a jövő hét közepén beszámol az államfőnek tárgyalásai menetéről. A prágai médiák azon állítását, hogy már kész kormányzati névjegyzékkel érkezett Klaushoz, nem kívánta kommentálni.

"A kormányalakítás a pártok dolga, államfőként ebbe a folyamatba csak rendkívüli esetben kapcsolódnék be" - mondta Klaus. Mértékadó cseh lapok szerint elhúzódó, több hetes tárgyalásokra kell számítani, mert a három jobbközép pártnak együttesen csak 100 mandátuma van a 200 tagú képviselőházban, úgy, mint a szociáldemokratákból és kommunistákból álló baloldalnak. Általános a vélemény, hogy ebből a patthelyzetből a kiutat csak a polgári demokraták és a szociáldemokraták valamiféle megállapodása jelentheti. Ha ez nem sikerülne, akkor valószínűleg előre hozott választást kellene kiírni.

A piacok nyugodtak

Hétfőn gyengült a cseh korona és a vezető prágai tőzsdemutató a hétvégi választások nem meggyőző eredményére, ami ugyan felerősített a gazdaságpolitikával és az állami vagyonok eladásával kapcsolatos bizonytalanságot, ezt azonban mérsékelte a gazdaság kedvező kilátása.

Elemzők szerint Csehország az egyik legbiztonságosabb a befektetők szempontjából Közép-Európában az erős gazdaságnövekedésnek és az alacsony inflációnak köszönhetően. Hétfőn az eddigi jobboldali ellenzék vezetőjét, Mirek Topoláneket bízta meg kormányalakítási tárgyalások lebonyolításával Václav Klaus cseh köztársasági elnök.

Hétfőn késő délután az euró 28,320 koronát ért, ami 0,4 százalékos koronagyengülés, legnagyobb vesztesége alig haladta meg a 0,5 százalékot.

A prágai értéktőzsde 50 vezető részvényének PX indexe a nyitás előtt 4 százalékos veszteségen állt, a hétfői kereskedést 0,5 százalékos csökkenéssel 1363,6 ponton fejezte be.

A legnagyobb árfolyamgyengüléssel, 2,2 százalékossal a CEZ állami áramszolgáltató - 19 milliárd eurós tőkeértéke alapján Közép-Európa legnagyobb tőzsdén jegyzett cége - zárt. Ebben elsősorban az játszott szerepet, hogy a választások után megnőtt a privatizálásával és az azzal kapcsolatos bizonytalanság, hogy az új kormány miként kívánja alakítani a villamos energia díját.