Bushnak nagyon sürgős

2003.03.14. 10:15
Hivatalosan kérte a török légtér sürgős megnyitását az amerikai légierő repülőgépei számára George Bush amerikai elnök a kijelölt török miniszterelnöktől, Recep Tayyip Erdogantól. Ugyanakkor az amerikai haderő eddig sem foglalkozott sokat a török állásponttal; a török parlament március elsejei elutasító határozata ellenére folytatta a hadianyag kirakodását több kikötőben.
A török sajtó pénteki jelentései szerint Robert Pearson, az Egyesült Államok ankarai nagykövete csütörtökön adta át a hivatalos amerikai kérést a kijelölt miniszterelnöknek.

A török parlament dönt a kérdésben

Erdogan még nem kíván válaszolni a kérésre, mert - mint mondta - később létrehozandó kormányának kell döntenie róla, és a kormány döntését a parlament elé kell majd terjeszteni jóváhagyásra. A török Anadolu hírügynökség szerint Erdogan szerdán este telefonon beszélt az iraki kérdésről Richard Cheney amerikai alelnökkel, és Cheney is a török légtér sürgős megnyitásának fontosságát hangsúlyozta.

A török parlament elvetette március elsején a török kormánynak azt az indítványát, hogy engedélyezzék 62 ezer amerikai katona török területre vezénylését. Ezeknek az amerikai csapatoknak az lenne a feladatuk az amerikai tervek szerint, hogy északi irányból indított támadásukkal tehermentesítsék az egyre valószínűbb iraki háborúban a déli irányból, Kuvaitból támadó amerikai fő erőket. A török parlament elutasította azt a javaslatot is, hogy az Irak elleni katonai akció megindulása esetén vezényeljenek török csapatokat Irak északi részére.

Az amerikaiak nem tőrödtek a török döntéssel

Lehetséges, hogy az új török kormány létrejötte és beiktatása után újra a parlament elé kerül egy ugyanilyen értelmű indítvány. Erdogan kormánya elemzők szerint akár már pénteken megalakulhat. A török biztonsági erők kihallgatták pénteken a Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet több tagját, akik tüntetést rendeztek az ország déli részén fekvő Iskenderun kikötőjében amerikai hadfelszerelés ottani kirakodása ellen.  • Tippek
  • Biztosítás