Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Mély válságban a brit konzervatívok

2004.11.19. 15:11
Hiába népszerűtlen az iraki háború miatt, a konzervatívok mély válsága újabb öt évig hatalomban tarthatja Tony Blairt. Az ellenzéki párt a vezetőváltás ellenére újra nyolc százalékos hátrányba került, Michael Howard pártelnököt a tagság harmada tartja a vezetésre alkalmatlannak. A tagság kétharmada az elégedetlenség ellenére sem tud más pártelnökjelöltet megnevezni.
Másfél évvel a vezetőváltás után újra hatalmas hátrányban van a brit Konzervatív Párt a kormányzó Munkáspárttal szemben, írja a Guardian. Michael Howard, az új vezér sem tudott lendületet adni a történelme talán legnagyobb válságát átélő jobboldali pártnak, mely újra az előző pártvezér, Ian Duncan Smith bukását előidéző nyolc százalékpontos hátrányban van Tony Blair pártjával szemben.

Esélytelennek tartják magukat

A tavaly májusi hangulathoz képest azonban nincs forrongás a pártban, a toryk belenyugodni látszanak az újabb várható választási vereségbe. A Guardian felmérése szerint a konzervatív párttagság többsége teljesen esélytelennek tartja a győzelmet a jövőre várható általános választásokon. (Nagy-Britanniában kizárólag egyéni körzetekben mérkőznek egymással a pártok, így egy nyolc százalékos előny gyakorlatilag abszolút többséget adhat a vezető pártnak.)

A párttagság amúgy sem túl optimista. A Guardian az ICM közvélemény-kutatóval közös felméréséből kiderült, hogy egy negyedük szerint a Munkáspárt nagyobb összhangban van a szavazókkal a konzervatívoknál. Howard kudarcát jelzi, hogy még az iraki háború miatt népszerűtlen Blairnél is rosszabb a megítélése. Blair a megkérdezettek 41 százaléka szerint végzi jól a munkáját, Howardról csak 33 százalék gondolja ezt.

Nem tudnak jobbat

Az elégedetlenség ellenére a párttagok ötvennyolc százaléka szerint Howardnak a jövő évi választás után is esélyt kéne adni, és alig tizenegy százalékuk gondolja, hogy le kéne mondania. Ez talán azért van, mert az utóbbi kilenc évben gyengélkedő párt tagságának 66 százaléka senki mást nem tudna megnevezni Howard helyett a párt elnökeként. A pártvezér helyére pályázók közül William Hague a legerősebb, de őt is csak kilenc százalék támogatja.

A Guardian és az ICM adatai szerint a Munkáspárt a szavazatok 38, a konzervatívok 30 százalékára számíthatnak. A liberális demokraták húsz százalékon állnak. Ha a konzervatívok nem tudnak gyorsan változtatni - márpedig a párt a múlt héten éppen egyik, a titkos szerelmi viszonyáról hazudó árnyékminiszterétől volt kénytelen botrányos körülmények között megválni - Tony Blair újabb öt évig Nagy-Britannia miniszterelnöke maradhat.