Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

150 kurd vesztette életét a török légierő támadásában

2008.05.03. 18:28
A török légierő legutóbbi támadásaiban 150 kurd fegyveres halt meg Észak-Irakban Ankara mai bejelentése szerint.

A török légierő gépei csütörtökön indították el támadásaikat a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) észak-iraki táborai ellen, s a török hadsereg vezérkarának közleménye szerint csütörtökön és pénteken "az első becslések szerint ez a hadművelet több mint 150 terrorista semlegesítését tette lehetővé". A vezérkar szerint valamennyi célpontot eltalálták, és a halottak között kurd parancsnokok is lehetnek.

Török katonai források korábban azt közölték, hogy legkevesebb 30 gépet vetettek be a támadássorozatban, amely a Kandil-hegység térsége ellen irányul. Ankarában nyomatékosan hangsúlyozták, hogy a csapásmérések polgári településektől távoli körzetekben zajlanak, a célpontok pedig a PKK vezető beosztású tagjai. Előző nap arról adott hírt a török hadsereg, hogy "számos kurd lázadót" öltek meg az offenzívában. Ezt cáfolta egy kurd szóvivő, aki azt mondta: négy kurd fegyveres halt meg.

A kurd lázadószervezet, a PKK szóvivője azonban cáfolta Ankara állítását, hogy több mint 150 harcost vesztettek volna az észak-iraki török légi csapásokban. A szóvivő Észak-Irakból műholdas telefonon azt közölte a brit hírügynökséggel: Nem öltek meg 150 PKK-harcost; ez teljesen hamis állítás. Kurd részről csak hat lázadó halálát ismerték el, akik az Iránban harcoló frakciók tagjai voltak, miután a török gépek Irak, Törökország és Irán közös határvidékének körzetére mértek csapásokat.

Az elmúlt hónapokban számos alkalommal intézett légitámadást a török hadsereg a határon túli kurd állások ellen, februárban nyolc napig tartó szárazföldi hadműveletet indított a PKK ellen iraki területen, de most első alkalommal hatoltak be török bombázók a Kandil-hegységig.