Koronavírus adatok

2021. dec. 08.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Natália
-3 °C
2 °C

Egy brit Tornadót lőtt ki az amerikai üteg

2003.03.23. 16:20
A brit légierő egyik gépét vasárnap reggel, bevetésről való visszatérés közben lőtte ki véletlenül egy amerikai rakétaelhárító üteg. A brit védelmi miniszter szerint "sajnos nem működtek" azok a biztonsági rendszabályok, melyeknek a saját oldalról érkező támadásokat kellett volna megelőzniük.
A brit királyi légierő egy Tornado típusú repülőgépét érte az amerikai Patriot rakétaelhárító üteg véletlen tüze vasárnap az iraki-kuvaiti határon. Geoff Hoon brit védelmi miniszter vasárnap a BBC tévében kijelentette: egész sor rendszabály van érvényben annak érdekében, hogy a szövetséges haderők ne essenek "baráti tűz" áldozatául. Hoon szerint ezúttal ezek a rendszabályok "sajnos nem működtek", és ezért sürgős felülvizsgálatra szorul mind a rakétaütegek, mind a brit gépek biztonsági rendszere.

Panavia Tornado
A szövetséges légierők közös hadműveleteit az amerikai tengerészgyalogság légiirányító szolgálata hangolja össze az iraki hadszíntéren. A brit gép iraki bevetésről volt visszatérőben, amikor az amerikai üteg lelőtte. A Tornadókon általában kétfős személyzet repül. A repülőgépek mellett a brit páncélos erők járműveit is ellátták azonosító jeladókkal a saját oldalról érkező támadások elkerülése végett.

Ezt különösen indokolttá teszi, hogy a britek az első öbölháborúban is szövetséges tűzben szenvedték el legnagyobb veszteségüket: akkor egy földi célpontok, főleg páncélosok támadására kialakított amerikai A-10-es gép lőtt ki tévedésből egy brit páncélozott csapatszállítót, kilenc brit katona halálát okozva.

Hoon a BBC-nek adott vasárnapi nyilatkozatában nem volt hajlandó megjegyzést fűzni ahhoz a nap folyamán brit védelmi minisztériumi forrástól idézett nyilatkozathoz, amely szerint a szövetséges szárazföldi erők keddig Bagdad alá érhetnek.

Kijelentette ugyanakkor: nem múlt el a veszélye annak, hogy az iraki vezetés vegyi vagy biológiai fegyvert vet be a brit-amerikai egységek ellen, amikor azok megközelítik a fővárost. A brit védelmi miniszter szerint a szövetségesek akkor fogják mérlegelni a hadjárat további menetének lehetséges alternatíváit, amikor elérték Bagdadot.