Etelka, Aletta
1 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Török börtönostrom

2000.12.22. 12:19
A török fegyházreform miatt az ország számos börtönében éhségsztrájkokat hirdettek meg, a rendőrség pedig erőszakkal próbálta legyűrni az ellenállást. A nemzetközi emberjogi szervezetek harsányan elítélték a török rendőrség módszereit. Időközben Ahmet Necdet Sezer török elnök másodszori előterjesztésekor elfogadta azt az amnesztiatörvényt, mely csupán a köztörvényeseknek bocsát meg.

Hétfőn a török rendőrség és csendőrség országszerte húsz fegyintézetet rohamozott meg, hogy felszámolja azt az éhségsztrájk-mozgalmat, amelyet a rabok a kilátásba helyezett börtönreform ellen indítottak. A hatóságok elképzelései szerint a nagy, közös börtöntermeket, kisebb három-négy személyes cellákra cserélnék, így megelőzhető lenne a börtönbeli szervezkedés, és a foglyokat jobban meg lehetne figyelni.

Társai felgyújtották a rabot

Ausztriában tüntettek a törökök

Közel harminc, kurd és török nemzetiségű tüntető csütörtökön este 7-kor Bécsben elfoglalta négy óra hosszára a kormányzó Osztrák Néppárt (ÖVP) székházát. A tüntetők a rendőrség felszólítására békésen távoztak. Az ausztriai kurd egyesületek szóvivője elhatárolta magát a tiltakozó akciótól. Szerinte a pártházfoglalók a törökországi börtönökben lázadó elítéltek támogatói voltak.
A rohamok nem bizonyultak túl sikeresnek, csütörtökön két börtönben - a Canakkaléban és az Umraniyéban - közel ötszáz rab elbarikádozta magát és házi gyártmányú Molotov-koktélokkal és lángszóróvá átalakított gázpalackokkal tovább folytatták a harcot a rendőrök ellen. Az elítéltek fanatizmusról tanúskodtak: volt hogy egy rabot azért gyújtottak fel társai, mert meg akarta adni magát a rendőrségnek.

Az utolsó ostrom csütörtök este a Canakkale város börtöne ellen indult és sikeresnek bizonyult. A rendőri beavatkozás során hárman meghaltak és tizenhatan megsebesültek. Az isztambuli Umraniye börtönben a lázadást egyelőre nem sikerült leverni. A rendőri akcióban összesen huszonketten haltak meg - húsz elítélt, és két rendőr.

Ellentmondásos amnesztiatörvény

A börtönreformmal párhuzamosan a török parlament egy amnesztiatörvény elfogadásával is próbálkozott. Miután december 15-én Ahmet Necdet Sezer török elnök elutasította a törvény aláírását - mert szerinte az ellentmondásos - a parlament változatlan formában december 20-án újból jóváhagyta. Másodszori előterjesztéskor az elnök aláírta a törvényt, mondván az alkotmány szerint ha egy törvényt változatlanul kétszer terjesztenek elé, akkor annak aláírását nem tagadhatja meg.

A törvény feltételesen tíz évvel csökkenti a legtöbb súlyos elítélt büntetését, beleértve a gyilkosokét is. Egészen 12 évi börtönig felfüggeszti azoknak a büntetését, akik a médiában vagy nyilvános gyűléseken sértették meg a szólással kapcsolatos törvényeket. Ugyanakkor kizárja belőle azokat, akiket szakadár tevékenységért ítéltek el (így nem vonatkozik Abdullah Öcalan kurd vezérre és híveire), továbbá a nemi erőszakért, szervezett bűnözésben való részvételért, illetve pénzmosásért bebörtönzöttek sem szabadulhatnak. A törvénynek köszönhetően a jelenlegi 72 ezer elítélt fele szabadlábra kerül.