Gyöngyi
9 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

Nincs magyar áldozata a törökországi földrengésnek

2002.02.04. 11:34
A török belügyminisztérium hétfő reggeli adatai szerint 45 ember vesztette életét és 250 sebesült meg a törökországi Afyon tartományban vasárnap reggel bekövetkezett földrengések miatt, ugyanakkor a jelek szerint nincs magyar áldozata a természeti csapásnak.
A Richter-skála szerinti 6-os erősségű két nagy földrengés központja Bolvadin város közelében volt, de további öt szomszédos településen is jelentős károk keletkeztek. Mintegy 80 - közöttük számos emeletes - épület teljesen leomlott, de a megrongálódott épületek lakóival együtt közel százezer ember vált a természeti csapás kárvallottjaivá.

Nincsenek túlélők a romok alatt

A polgári védelmi osztagok mentőkutyák segítségével megbizonyosodtak arról, hogy nincsenek sebesült túlélők a romok alatt - írta a török állami Anatolia hírügynökség. Az isztambuli magyar főkonzul, dr. Zimborás Károlyné tájékoztatása szerint a helyi válságstáb nem tud arról, hogy a földrengésben meghalt vagy megsebesült áldozatok között magyar lett volna. A térség nem tartozik a népszerű turista-célpontok közé, és február elején egyébként is gyér a turistaforgalom - tette hozzá.

A földmozgás erejét mutatja, hogy az Afyon tartománytól 250 kilométerre fekvő Ankarában, a török fővárosban emberi érzékszervekkel is érezhető volt a talaj mozgása, kilendültek a csillárok, elmozdultak a kisebb tárgyak, és nem csupán az érzékeny földtani műszerek jelezték a távoli rengéseket. Az első nagy rengés vasárnap reggel 9 óra 11 perckor, a második hat perccel később következett be, majd számos kisebb utórengés volt érezhető.

Az építési szabályokat bírálják

Vasárnap délután Bülent Ecevit török miniszterelnök meglátogatta a katasztrófa sújtotta körzetet. A hadsereg a vészhelyzetnek megfelelő gyorsasággal 1000 sátrat épített, s ezekben vészelte át a mínusz 5 fokos éjszakát több tízezer ember - azok is, akiknek az otthona összedőlt, vagy megrongálódott, s azok is, akik további rengésektől tartva nem mertek a házakban maradni. Az első segélyszállítmányként odajuttatott 30 ezer takaró is kevésnek bizonyult, és a helyi hatóságok további 60 ezer takaróért, kályhákért, élelemért és ivóvízért fordultak felhívással a kormányhoz és a segélyszervezetekhez.

Abdulkadir Akcan török közmunka- és lakásügyi miniszter ígéretet tett, hogy még hétfőn 7 ezer sátrat és 30 ezer takarót juttat a helyszínre. Hétfői török lapok a földrengés kapcsán az építési szabályokat bírálták, rámutatva, hogy az összeomlott épületek között nem csupán favázas vályogházak, hanem egészen új téglaházak is voltak. "Ez azt mutatja, hogy még mindig nem vontuk le a megfelelő tanulságokat az 1999-es földrengésekből" - idézték hírügynökségek a mérsékelt, konzervatív Zaman című napilapot.