Koronavírus adatok

2021. dec. 06.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ambrus
-4 °C
3 °C

Törökország nem tervezi elutasító döntése újratárgyalását

2003.03.02. 19:19
A belátható jövőben nem tervezi újratárgyalni az amerikai csapatok érkezését a török parlament. Törökország bízik abban, hogy az amerikaiak számára kedvezőtlen döntése nem befolyásolja a két ország kapcsolatát. Bár az Egyesült Államok hivatalosan nem kommentálta szövetségese döntését, Törökország könnyen elveszítheti az ország számára létfontosságú hiteleket.
Nem tervez újabb szavazást a belátható jövőben az amerikai csapatok törökországi állomásoztatásáról a török parlament - jelentette be Eyup Fatsa, a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjának elnökhelyettese. "Az előterjesztést határidő nélkül elnapoltuk" - mondta el az AP-nek.

Nem válság, demokrácia

A törvényhozás szombaton 264-250 arányban ugyan igent mondott az amerikaiaknak egy északi front megnyitására lehetőséget adó, Törökországnak pedig tizenöt milliárd dolláros gazdasági segélycsomagot nyújtó javaslatra. Mivel azonban tizenkilenc képviselő tartózkodott, az amerikaiak kezdeményezése elbukott.

A kérdésről szerdai vezetőségi ülésén egyeztette a kormánypárt. Recep Tayyip Erdogan szerint a javaslat bukása nem kormánya megosztottságát, sokkal inkább a pártban uralkodó demokráciát jelzi - írja az AP.

Búcsú a segélyektől?

Bár a törökök véleménye szerint a döntés nem feltétlenül vezet az Egyesült Államok és az Irakkal egyedül határos NATO-tagállam viszonyának megromlásához, az ország könnyen eleshet az amerikaiak támogatásától a gazdaság rendbetételéhez feltétlenül szükséges hitelek kérdésében.

Amerika kivár

Törökország elveszítheti beleszólását az Irak jövőjével kapcsolatos tervezésben is. Az Egyesült Államok mindenesetre hivatalosan nem kommentálta a törökök döntését, félhivatalosan csak annyit mondtak, hogy a török kikötőkben kirakodásra várakozó szállítóhajóik egyelőre nem mozdulnak.

"Egyértelműen kedvező döntést vártunk" - nyilatkozta az AP-nek Robert Pearson, az Egyesült Államok ankarai nagykövete. "Egyelőre további felvilágosítást várunk a török kormánytól, csak azután döntünk a továbbiakról" - mondta.