Koronavírus adatok

2021. dec. 08.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Natália
-3 °C
2 °C

A török csapatok bevonulhatnak Irakba?

2003.03.23. 10:28
Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök állítása szerint Törökország szabad utat kapott az Egyesült Államoktól korlátozott számú török katona észak-iraki állomásoztatására.
Abdullah Gül külügyminiszter amerikai kollégájával, Colin Powell-lel folytatott megbeszélésén alkudta ki az egyezséget - mondta Erdogan a Newsweek című amerikai folyóiratnak.

Nem lesz tartós megszállás?

Az észak-iraki török jelenlétet Ankara ellentételezésként kérte a török légtér amerikai harci gépek előtti megnyitásáért. A török haderő azonban nem akarja tartósan megszállni Észak-Irakot, a 330 kilométer hosszú határ mentén legfeljebb 19 kilométer mélyen nyomul előre iraki területre - idézte a török kormányfő nyilatkozatát az AFP.

Még nem vonultak be

Ankara szombaton cáfolta a CNN-Türk hírtelevízió beszámolóját, amely szerint ezer török katona már bevonult Irakba. A török kormány attól tart, hogy az Irak északi részén élő kurdok a háború után önálló államot kiáltanak ki, ami lázadást szíthat a törökországi kurdok között.

Washington nem akarja

Washington ugyanakkor mindenképpen el akarja kerülni, hogy egy török bevonulás újabb harcokat robbantson ki Irakban. Amennyiben Törökország harcoló fél lesz, a berlini kormány leparancsolja a NATO Törökországba vezényelt AWACS felderítő gépeiről a német katonákat - írta szombati kiadásában a Leipziger Volkszeitung a szűk körű berlini biztonsági kabinet egyik tagjára hivatkozva.