Benedek
-5 °C
5 °C

Török helyhatósági választások négy áldozattal

2004.03.28. 20:48
Törökországban incidensek zavarták meg a helyhatósági választásokat: Yuksekovában lelőtték az egyik polgármesterjelöltet, több helyen pedig a rivális pártok támogatói csaptak össze. Összesen négy áldozata van a konfliktusoknak. A választásokat az elsődleges adatok szerint a miniszterelnök Igazság és Fejlődés Pártja nyerte.
Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök mérsékelt iszlámista Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) megerősödését eredményezték a Törökországban vasárnap megrendezett helyhatósági választások. A voksolást négy halálos áldozatot követelő és több mint száz sebesülést okozó incidensek kísérték. A vasárnap este közzétett első részeredmények azt jelzik, hogy Erdogan pártja fölényes győzelmet aratott Ankarában és Isztambulban, s jelentős sikereket ért el országszerte.

Incidensek keleten, délkeleten

A török Anadolu hírügynökség közlése szerint számos incidens zavarta meg a választásokat, főként az ország keleti, délkeleti részén, ahol számos körzetben összecsaptak a rivális pártok hívei.

A délkeleti Yuksekovában lelőtték az egyik polgármesterjelöltet, egy másik személyt megsebesítettek. Az ország keleti részén fekvő Igdirben álarcos fegyveresek tüzet nyitottak egy buszra, amely szavazókat szállított. Megöltek egy utast, két másikat megsebesítettek. A nyugat-törökországi Denizliben az AKP egyik tagja gépfegyverből tüzet nyitott egy rivális párt helyi irodájára, és megsebesített tucatnyit embert.

Húsz párt versengett a voksokért

Törökország mintegy 43,5 millió választópolgára a helyi önkormányzatok tagjait és polgármestereit választotta meg. A 93 ezer tisztségért húsz párt szállt versenybe. Az ország keleti részében, ahol korábban zártak a szavazóhelyiségek, az első eredmények az AKP fölényét és a baloldali Szociáldemokrata Néppárt megerősödését jelezték.

Isztambulban az AKP elnyerte a szavazatok közel felét, a fő ellenzéki párt, a Köztársasági Néppárt 16 százalékkal, messze lemaradva áll a második helyen. Elemzők szerint Erdogan kormányfő pártjának megerősödése az önkormányzatokban segíteni fogja azon gazdasági és politikai reformok megvalósítását, amelyek nélkülözhetetlenek Törökország remélt európai uniós csatlakozásához, s biztosabb hátteret nyújt a török kormánynak a Ciprus egyesítéséről folytatott, Svájcban zajló tárgyalásokon..