Géza
-11 °C
-4 °C

Civilek tüntettek a török bővítés ellen

2006.05.28. 16:09
Az uniós külügyminiszterek ausztriai találkozójának helyszínén nemzetközi csoport demonstrált "az európai értékek és alapelvek" érdekében.

Demonstrációt tartott a pán-európai Voice for Europe (Hang Európáért) civil kezdeményezés az EU-külügyminiszterek május 27-i informális találkozójának otthont adó ausztriai Klosterneuburgban. Az aktivisták közleményük szerint "az európai értékek és alapelvek támogatása érdekében azon országok uniós csatlakozása ellen tüntettek, melyek nem teljesítik az EU-tagság feltételeit, és nem osztják az európai értékeket." A demonstráción több magyar aktivista is részt vett.

Az EU külügyminiszterei és hivatalnokai által jól láthatóan, a találkozó helyszínének bejáratánál a demonstráció szervezői üzeneteket tartalmazó feliratokat helyeztek el, többek között olyan feliratokkal, mint "Uniós bővítés: prioritást az európai értékeknek!", "Törökörszág: sajtószabadság, vagy az elnyomás szabadsága?", "Szolidaritást Ciprussal - Törökországot Hágába", "Ukrajna demokratikus és szekuláris. És európai is", illetve "Amíg Törökország nem szembesül múltjával, nincs jövője az Unióban!"

A sajtó képviselői a helyszínen tájékozató anyagokat kaptak, melyek elsősorban a jelenleg rendezetlen törökországi, az EU által is sokat kritizált problémákról, és a különösen összetett, Észak-Ciprus török megszállásával kapcsolatos helyzet bematatásáról szóltak. A Hang Európáért kezdeményezés következő megmozdulását a júniusi EU-csúcstalálkozóra tervezi, ahol ugyanezen szempontokra hívják majd fel a figyelmet a Brüsszelben.