Natália
1 °C
7 °C

Előrehozott választások Törökországban?

2002.07.09. 14:24
Több miniszter lemondása után válságban van Törökország hárompárti kormánykoalíciója. Az állítólag Parkinson-kórban szenvedő kormányfő pártja elvesztette vezető pozícióját a parlamentben. Többen előrehozott választásokra számítanak, amely elemzők szerint újabb gazdasági válságba sodorhatja Törökországot.
Válságban van a Bülent Ecevit vezette török koalíciós kormány, miután több minisztere és képviselője is lemondott.

Ecevit pártja elvesztette vezető pozícióit

Elsőként a miniszterelnök-helyettes, Husamettin Ozkan mmondott le posztjáról, és lépett ki Ecevit Demokratikus Baloldal Pártjából (DSP). Később 3 kabinettag, és 26 képviselő mondott le, ezért a DSP többé már nem a legnagyobb párt sem a parlamentben, sem a háromparti koalícióban.

A BBC szerint a sorozatos lemondásokhoz nagyban hozzájárult a Nemzeti Akciópárt (MHP) vezére, Devlet Bahceli, aki új választások kiírását sürgette. Sokak szerint csak az Ecevit utódjának tartott tudta a törékeny koalíciót egyben tartani. A miniszterek azzal indokolták lemondásukat, hogy Ecevit nem bánt tisztességesen Ozkannal.

Ecevit, a tekintélyelvű

Kritikusai szerint a DSP inkább egy szektára hasonlít, nem demokratikus pártra. Hozzáteszik, Ecevit egyedül, mások tanácsaira keveset hallgatva szeret írányítani, a pozíciók elosztásában pedig a kapcsolatok számítanak a legtöbbet. A párt alelnöke például Rahsan Ecevit, a kormányfő felesége.

Parkinson-kórban szenved a török miniszterelnök?

A krízist tovább mélyíti Ecevit miniszterelnök május eleje óta tartó betegeskedése is. Vezető török lapok május végi jelentése szerint Bülent Ecevit miniszterelnök Parkinson-kórban szenved. Orvosai, akik naponta vizsgálják a 77 éves politikust, azonosították nála a Parkinson-kór klasszikus tünetének számító remegést - írta a Milliyet. A Sabah című lap szerint Ecevit már három éve szenved ebben a kórban, de betegségét csak nemrég kezdték el kezelni.

Más - meg nem erősített - információk szerint a miniszterelnök izomsorvadásban szenved. Emellet törött bordája és állandó gerincproblémái is akadályozzák feladatai ellátásában. A kormányfő többször tagadta, hogy súlyos betegségben szenvedne, és elvetette lemondásának lehetőségét.

Előrehozott választások?

Törökországban 2004-ben lennének választások, de az MHP előrehozott választásokat szeretne. Tudósítók szerint nagy az esélye, hogy megbukik a kormány, és új választásokat írnak ki. A közvéleménykutatási adatok szerint azonban a muszlim Igazság és Fejlődés Párt nyerne a választásokon. Az Egyesült Államok "érdeklődéssel" figyeli a helyzetet, mivel Törökország az egyetlen muszlim ország a NATO-ban.

Újabb gazdasági válság fenyeget?

Elemzések szerint a kormányválság és az új választások esetleges kiírása ismét gazdasági válságba sodorhatná az országot. A kormányfő 1999 áprilisában került hatalomra baloldali demokratákból, jobboldali liberálisokból és jobboldali nacionalistákból alakított koalíciója élén, amely 2001 februárja óta a Nemzetközi Valutaalap (IMF) segítségével próbálja kivezetni Törökországot történetének egyik legnagyobb gazdasági válságából. Hétfőn a török valuta 4,7 százalékot veszített értékéből.

Röviddel azután, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 1,1 milliárd dollár kifizetését hagyta jóvá Törökországnak, a Világbank árilis közepén 1,35 milliárd dollár kölcsön megadásáról döntött. Az IMF-hitel a Törökországnak februárban jóváhagyott, három évre szóló 16 milliárd dolláros készenléti hitelprogram része. Az IMF azt reméli, hogy a hitelprogram középtávon hozzájárul a török gazdaság stabilizálásához, és segít kivédeni egy esetleges jövőbeni válságot.

A Világbank 2001 júliusa óta összesen 6,2 milliárd dollár kölcsönt hagyott jóvá Törökországnak, ebből 4,2 milliárd dollár folyósítását engedélyezték. A most jóváhagyott 1,35 milliárd dollárt három egyenlő részben utalja át a Világbank attól függően, hogy miként teljesül a pénzügyi és az állami szektor reformjával kapcsolatos török vállalás.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?