Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Törökország EU-csatlakozását sürgette Solana

2007.05.13. 11:13
Az Oroszországgal való kapcsolatok erősítését és Törökország uniós csatlakozását sürgette Javier Solana, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője egy vasárnapi lapinterjúban.

A Welt am Sonntag című német újságnak nyilatkozva Solana sajnálkozásának adott hangot amiatt, hogy az elmúlt időszakban feszültebbé vált a viszony Oroszország és az unió között. Reményét fejezte ki, hogy a küszöbön álló EU-orosz csúcstalálkozó elősegíti a kialakult feszültség enyhítését. Szavai szerint ezért mindkét félnek tennie kell.

A politikus Törökország EU-tagsága mellett is érvelt, de elengedhetetlennek nevezte a csatlakozáshoz szükséges feltételek teljesítését. A törökországi politikai fejleményeknek összhangban kell állniuk a koppenhágai kritériumokkal – fogalmazott Solana, kiemelve a jogállamiság tiszteletben tartását, a működő piacgazdaságot, továbbá az unió törvényhozásának átvételét.

Az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője meggyőződését fejezte ki, hogy Európának előnye származna Ankara uniós csatlakozásából. Törökország a Közel-Kelet, a Kaukázus és a Balkán között fekszik, ezért hatalmas befolyással rendelkezik a térségre, s jelentős mértékben hozzájárulhat a régió stabilizálásához. Mindez Solana szerint erősítené Európa biztonságát is.

Javier Solana az idei Károly-díj kitüntetettje. Az Aachen városa által évente adományozott, tekintélyes díjat az unió vezető képviselője csütörtökön veszi át. A díj odaítéléséről döntő kuratórium indoklása szerint Solana a nemzetközi béke érdekében végzett tevékenysége elismeréseként részesül a kitüntetésben. A Károly-díjat 1950-ben alapították, s olyan kiemelkedő személyiségeket, illetve intézményeket jutalmaznak vele, akik jelentős mértékben hozzájárultak Európa egységének megteremtéséhez.