Ilona
17 °C
32 °C

Törökország EU-csatlakozását sürgette Solana

2007.05.13. 11:13
Az Oroszországgal való kapcsolatok erősítését és Törökország uniós csatlakozását sürgette Javier Solana, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője egy vasárnapi lapinterjúban.

A Welt am Sonntag című német újságnak nyilatkozva Solana sajnálkozásának adott hangot amiatt, hogy az elmúlt időszakban feszültebbé vált a viszony Oroszország és az unió között. Reményét fejezte ki, hogy a küszöbön álló EU-orosz csúcstalálkozó elősegíti a kialakult feszültség enyhítését. Szavai szerint ezért mindkét félnek tennie kell.

A politikus Törökország EU-tagsága mellett is érvelt, de elengedhetetlennek nevezte a csatlakozáshoz szükséges feltételek teljesítését. A törökországi politikai fejleményeknek összhangban kell állniuk a koppenhágai kritériumokkal – fogalmazott Solana, kiemelve a jogállamiság tiszteletben tartását, a működő piacgazdaságot, továbbá az unió törvényhozásának átvételét.

Az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője meggyőződését fejezte ki, hogy Európának előnye származna Ankara uniós csatlakozásából. Törökország a Közel-Kelet, a Kaukázus és a Balkán között fekszik, ezért hatalmas befolyással rendelkezik a térségre, s jelentős mértékben hozzájárulhat a régió stabilizálásához. Mindez Solana szerint erősítené Európa biztonságát is.

Javier Solana az idei Károly-díj kitüntetettje. Az Aachen városa által évente adományozott, tekintélyes díjat az unió vezető képviselője csütörtökön veszi át. A díj odaítéléséről döntő kuratórium indoklása szerint Solana a nemzetközi béke érdekében végzett tevékenysége elismeréseként részesül a kitüntetésben. A Károly-díjat 1950-ben alapították, s olyan kiemelkedő személyiségeket, illetve intézményeket jutalmaznak vele, akik jelentős mértékben hozzájárultak Európa egységének megteremtéséhez.