Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Merényletsorozat Törökországban

2006.08.28. 06:55
Huszonhét ember, közöttük tíz brit turista sebesült meg hétfőre virradóra három, a dél-törökországi Marmaris üdülőhelyen, illetve Isztambulban elkövetett negyedik robbanásban - jelentette a török média. Kurd szakadárok, baloldali radikálisok vagy iszlám fundamentalisták lehettetek.


Török rendőr nyomoz a robbanás helyszínén
Az Anatolia török hírügynökség jelentése szerint három detonáció Marmarisban történt, a helyi rendőrség szerint pokolgépes merényleteket követtek el. Isztambul európai részében, Bagcilar negyedben csomagba rejtett pokolgép lépett működésbe. Ez utóbbiban Celatettin Cerrah isztambuli rendőrfőnök szerint hatan sebesültek meg.

Az első marmarisi robbanás egy mikrobuszban történt a város egyik sugárútján, a detonációban összesen huszonegyen sebesültek meg, tíz brit turista és tizenegy török állampolgár. A két másik robbanás háromnegyed óra leforgása alatt követette az elsőt, ezekben senki sem sérült meg török médiajelentések szerint.


Egy mentős egy sérültet tol a mentőautóhoz
A tíz brit turista sebesülésére vonatkozó értesülést Londonban a brit külügyminisztérium szóvivője is megerősítette. A szóvivő elmondta, hogy a turistákat a helyi kórházban ápolják, négyük állapota súlyos, de nem életveszélyes.

Az isztambuli magyar nagykövet tájékoztatása szerint Marmarisban több 100 magyar nyaral, de a merényleteknek nincs magyar sebesültje.


Török bűnügyi helyszínelők a helyszínen
Az isztambuli sebesültek valamennyien török állampolgárok, a helyi rendőrfőnök közlése szerint egyikük állapota sem életveszélyes.

A robbantások elkövetését egyelőre egyetlen szervezet sem vállalta.

A kurd szakadárok, baloldali radikálisok és iszlám fundamentalisták korábban több merényletet követtek el Törökországban, ahol az idegenforgalom a gazdaság húzóereje. Két nappal korábban a dél-törökországi Adanában robbant két pokolgép, négy embert megsebesítve.