Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Kurd Sólymok robbantottak Antalyában is

2006.08.29. 15:51
A halálos áldozatokat is követelő hétfői, antalyai merényletért is a Kurdisztán Szabad Sólymai (TAK) nevű kurd terrorszervezet vállalta a felelősséget, miután hétfőn már bejelentették, ők felelnek a vasárnap esti összehangolt robbantásokért is. A merényleteket bosszúnak szánták, amiért a török hatóságok életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték Abdullah Öcalant, a Kurdisztni Munkáspárt vezetőjét, olvasható a TAK honlapján.

A Kurdisztán Szabad Sólymai (TAK) elnevezésű kurd terrorszervezet jelentkezett kedden az előző napi antalyai robbantásos merénylet elkövetőjeként is, amelynek három halottja és több tucat sebesültje van. A TAK vállalta hétfőn a vasárnap esti négy robbantást, amelyeket Marmaris égei-tengeri üdülővárosban, illetve Isztambulban követtek el, és amelynek összesen 27 sérült áldozata volt, köztük 10 brit turista.

A szervezet hétfőn és kedden is közölte internetes honlapján, hogy bosszúból követik el tetteiket amiért a török hatóságok fogva tartják Abdullah Öcalant, a betiltott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) lázadószervezet vezetőjét. Felszólították a külföldieket, tartsák magukat távol Törökországtól, mert "nem biztonságos".

A kurd többségű területek függetlenségéért 1984 óta fegyveres harcot folytató, az EU-ban és az Egyesült Államokban terrorista szervezetként számon tartott PKK-t a Sólymok irányítójának tartják a hatóságok. Öcalan életfogytig tartó börtönbüntetését tölti.

Távirányítású pokolgép

Az antalyai pokolgépet valószínűleg távirányítással hozták működésbe egy moped csomagtartójában a földközi-tengeri üdülőváros bevásárlónegyedében, egy éttermekkel teli épület előtt, a motorkerékpárok számára fenntartott parkolóhelyen, írták kedden a török lapok. A török hatóságok közlése szerint a halálos áldozatok mind török állampolgárok: egy 18 éves diák, egy 20 éves fiatalember és egy nyugalmazott rendőr.


Képek a hétfői merényletről

Akif Aktug, az antalyai rendőrség szóvivője húsz sebesültről számolt be, egyikük állapota súlyos. A CNN Türk hírtelevízió szerint a sebesültek száma eléri a 87-et, akik közt 14, különböző nemzetiségű külföldi turista van. Torma Tamás ankarai magyar konzul szerint nincs magyar a sérültek között.

A Sabah című török napilap szerint a hatóságok három gyanúsítottat keresnek. Kedd reggelig a török rendőrség hivatalosan semmit sem közölt arról, hogy mi okozhatta a robbanást.

Izmirben is robbantottak volna

A hatóságok hétfő este közölték, hogy merényletet hiúsítottak meg az ugyancsak az Égei-tenger partján fekvő Izmir nagyvárosban. Az izmiri merénylete a többivel egyidőben hajtották volna végre. A rendőrség letartóztatta a PKK egy tagját és öt cinkosát, valamint lefoglal 2,5 kilogramm plasztik robbanóanyagot.

A törökországi merényletek miatt két nagy német utazási iroda, a TUI és a Thomas Cook felajánlotta ügyfeleinek a törökországi helyfoglalások ingyenes átírását más helyszínekre.