Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Iszlám fordulat Törökországban

2002.11.04. 11:04
A mindössze egy éve alapított iszlám Igazság és Haladás pártja (AKP) aratott földcsuszamlásszerű győzelmet a vasárnapi törökországi választásokon. A párt vezetése elkötelezte magát a nyugati értékek mellett, bár magát az elnököt korábban közösség elleni izgatásért már elítélték.
Az előzetes, nem hivatalos eredmények szerint az AKP a szavazatok 34 százalékát megszerezve 360 képviselőhöz jut a török nemzetgyűlésben. Ez hét képviselői hellyel kevesebb, mint a kétharmados többség. A nemzetgyűlésbe az AKP-n kívül csak a Republikánus Néppárt szociáldemokratáinak sikerült bejutni, akik 180 mandátumot szereztek.

A választók büntettek

Recep Tayyip Erdogant
Az előrehozott választások kiírásáról azt követően döntöttek, hogy belpolitikai válság alakult ki, mert a kormányzó hármas koalíció miniszterelnöke, Bülent Ecevit egészségi állapota miatt már nem tudta ellátni a kormányfői teendőket. A politikai viszályokat tetéző gazdasági nehézségek nyomán várható volt, hogy a török választók benyújtják a számlát, azonban az iszlám gyökerű AKP földcsuszamlásszerű győzelme még a helyi elemzőket is meglepte.

A párt egy betiltott iszlám fundamentalista szervezetből nőtte ki magát, és mindössze egy év alatt vált a legnépszerűbb politikai szereplővé. A korábban kormányzó hármas koalíció egyetlen pártjának sem sikerült a parlamenti küszöb átlépése.

Sürgetik az uniót

Iszlám sokk
Az Igazság és Fejlődés Pártja ünneplő támogatóit ábrázoló fénykép fölött a következő cím olvasható a francia Liberation első oldalán: "Törökország - az iszlám sokkja". A lap szerkesztőségi írása szerint megalapozott kételkedéssel lehet csak fogadni a párt által hangoztatott liberális, demokratikus és Európa-barát elveket. Törökország az úgynevezett "iszlám demokrácia" kísérleti terepe lesz - írja az újság -, hozzátéve, hogy jóslata szerint kockázatos játszma folyik majd az iszlámisták és a hadsereg között, amely szerinte a republikánus és világi állam utolsó záloga Törökországban.

A német Frankfurter Algemeine Zeitung szerint az Igazság és Fejlődés Pártja előretörését elsősorban a gazdasági válságnak köszönheti, amely sokmillió törököt fosztott meg munkájától és megtakarított pénzétől. A lap felhívja a figyelmet arra, hogy sokan nem bíznak a párt vezetőjének, Recep Erdogannak harcos fundamentalistából mérsékelt reformerré szelidülésében, ezért a jövő mutatja majd meg, hogy ez az átváltozás csak a választási kampányt és a hatalom megszerzését szolgáló trükk volt-e. Forrás: BBC Magyar Adás

Az AKP vezetőjét, Recep Tayyip Erdogant egy korábbi bírósági ítélet közösség elleni izgatás bűntette miatt eltiltotta attól, hogy bármilyen pártban tisztséget vállaljon. Így fordulhatott elő, hogy egy elnök, és miniszterelnök-jelölt nélküli szervezet győzedelmeskedett a választásokon. A választási eredmények ismeretében nyilatkozó Erdogan - aki korábban Isztambul főpolgármestere volt - kijelentette, a lehető legrövidebb időn belül megnevezik az új kabinet tagjait.

Ígérete szerint "munkát és kenyeret adnak a népnek", és felszámolják a korrupciót. Erdogan egyben felszólította az Európai Uniót a csatlakozási folyamat felgyorsítására. Úgy vélte az uniónak már a decemberi koppenhágai csúcson meg kell neveznie a csatlakozási tárgyalások megkezdésének időpontját. Törökország eddig nem kezdhette meg tárgyalásait az unióval, mert nem teljesíti a politikai feltételeket, főként az emberi jogok területén. Emellett azonban nyílt titok, hogy az eurokraták nem szívesen látnának egy muzulmán országot az unióban.

A törökországi világi hatalom fő letéteményese, a hadsereg 1997-ben egyszer már közbelépett, amikor iszlám kisebbségi kormány alakult az országban. A katonák akkor lemondásra kényszerítették a kabinetet - emlékeztetnek az elemzők.

Öngyilkosság

Ecevit jelenlegi miniszterelnök az eredményeket látva kijelentette: "öngyilkosságot követtünk el". A nemzetgyűlésbe jutáshoz szükséges 10 százalékos küszöbhöz legközelebb a Tansu Ciller korábbi miniszterelnök-asszony nevével fémjelzett Igaz Út pártja jutott 9,4 százalékos eredményével. A mintegy negyvenmillió szavazó kegyeiért 18 párt versengett, és ez volt az első alkalom, hogy külföldi megfigyelők a helyszínen követhették az eseményeket.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!