Bernadett
-2 °C
4 °C

Terroristák öltek meg egy török kamionsofőrt

2004.08.05. 15:20
Iszlám terroristák megtámadtak Észak-Irakban egy teherautó-konvojt, és megöltek egy török kamionsofőrt. A török külügyminisztérium szerint még legalább két török állampolgár tűnt el Irakban.
A 15 fegyveresből álló csoport hétfőn a török határtól 70 kilométerre megállította a Törökország felé tartó konvojt, és arra kényszerítette a sofőröket, hogy szálljanak le, s a kezükbe adott Koránból imádkozzanak. Akik erre nem voltak képesek, elkülönítették.

Háromgyermekes apa volt az áldozat

Szemtanúk szerint az utóbbi, mintegy 40-50 fős csoportra tüzet nyitottak. Az áldozatok között volt egy török kamionsofőr, Osman Alisan. A háromgyermekes apa, aki adósságok miatt vállalt munkát Irakban, gázolajat szállított az amerikai hadseregnek, s hazafelé tartott, amikor a konvojt támadás érte.

A török külügyminisztérium nem erősítette meg a gyilkosságról szóló hírt, ám a török Anatólia hírügynökség tudatta, hogy a férfinak munkát adó vállalat értesítette a dolgozó családját, és intézkedtek a holttest hazaszállítása érdekében.

Még három török állampolgár eltűnt

A török külügyminisztérium egyik, neve elhallgatását kérő tisztviselője elmondta, hogy legalább még két további török állampolgárnak veszett nyoma Irakban, s attól lehet tartani, hogy mindkettejüket elrabolták. Egyiküket, aki tolmácsként dolgozott az arab országban, gyaníthatóan egy utóbb - videofelvételek tanúsága szerint - fejlövéssel kivégzett teherautó-sofőrrel együtt rabolták el szélsőségesek. A másik eltűnt személy, akiről az ankarai külügyminisztériumnak tudomása van, szintén egy gépkocsivezető. Róla majdnem egy hónapja nincs hír. Az említetteken kívül egy hete nincs nyoma még egy török teherautó-sofőrnek.