József, Bánk
-6 °C
0 °C

Halálig éhségsztrájkolnak az isztambuli fegyencek

2001.04.20. 11:12
Tizennégyre nőtt az isztambuli fegyencek éhségsztrájkja miatt elhunytak száma péntekre. A 181 napja tartó tiltakozás azért robbant ki, mert a kormány börtönreformja magánzárkákba száműzi a politikai foglyokat. Az Amnesty International levélben kérte a foglyok jogainak tiszteletben tartását.

Zehra Kulaksiz egy Isztambul széli kis házban várja halálát. Fejét vörös kendő fedi, éhségsztrájkot folytat szolidaritást vállalva a több száz baloldali fegyenccel, akik október óta tagadják meg az élelmet, hogy felhívják a figyelmet a török börtönökben jelenleg uralkodó körülményekre. A fegyenceket elkülönítik és megkínozzák - mondja Zehra - Csak így, emberi életek árán lehet eredményt elérni ebben az országban. Csak így lehet felkelteni a figyelmet egy helytelen rendszerre.

Extrém éhségsztrájk

A török kormány tavaly októberi börtönreformja során a politikai foglyokat a közös alvószobákból magánzárkákba helyezte át. A foglyok tiltakoztak az elkülönítés és a gyakori embertelen bánásmód ellen, és éhségsztrájkba kezdtek. Hikmet Sami Turk, török igazságügyi miniszter eddig minden tárgyalást elutasított a fegyencekkel. A fegyencekkel szolidaritást vállalva, a marxista-leninista török kommunista párt aktivistái is éhségsztrájkba kezdtek. Eddig 12 fogoly és két aktivista halt meg az extrém tiltakozási forma miatt.

Hikmet Sami Turk igazságügyi miniszter szerint a halálesetek sajnálatosak, de nem lenne korrekt, ha a kormány tárgyalna az elítéltekkel - adja hírül a BBC. A kormány elítéli az éhségsztrájkot, ami egyáltalán nem illik a török mentalitáshoz. Ha megoldáshoz a párbeszéd vezet, akkor mire ez a vak makacsság? - tette fel a kérdést Turk.

Katonai beavatkozás

A török kormány tavaly decemberben húsz börtönben rendelt el katonai beavatkozást az éhségsztrájkot folytató fegyencek ellen. Az ország vezetői azt remélték, hogy a harc lezárja a börtönökben dúló kegyetlenségek miatti lázadást. Az összeütközés azonban nem volt eredményes, 30 fegyenc és két őr halálát okozta.

A civil szervezetek tiltakoznak

A külföldi emberi jogi szervezetek kritikája nem hatotta meg a török kormányt. Az Amnesty International főtitkára Pierre Sané szerint, Törökországot többször elmarasztalták a börtöneiben uralkodó viszonyok miatt, a kínzás és embertelen bánásmód ellen is számos alkalommal tiltakoztak. Mindezt április 18-án mondta el annak az öttagú török csoportnak, akik a szervezet francia székházát foglalták el, így tiltakozván a török kormány embertelensége ellen. Az Európai Unió Tanácsának kínzásokat felügyelő és megelőző delegációja csütörtökön érkezezett Törökországba, hogy megoldást találjanak a fennálló helyzetre.