Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Barbara, Borbála
-6 °C
4 °C

Újabb és újabb török csapatok lépik át a határt

2003.03.22. 00:45
Folyamatosan újabb és újabb török csapatok lépik át az iraki határt, jelenleg körülbelül 40 ezer török katona tartózkodik a határnál - jelentette a Budapesti Nap helyszínen tartózkodó munkatársa. Törökország pénteken éjjel közölte, hogy az amerikaiak tiltakozása ellenére csapatokat küld Irakba.
Bár egy péntek esti bejelentés szerint Törökország és az Egyesült Államok továbbra sem állapodott meg abban, behatolhatnak-e a török csapatok Irakba, a törökök péntek éjjel bejelentették, hogy csapatokat küldenek az országba. Peremiczky Attila, a Budapesti Nap Haburban tartózkodó tudósítója az Indexnek elmondta: folyamatosan újabb és újabb török csapatok lépik át a határt. Jelenleg mintegy 40 ezer török katona tartózkodik a határszakasz iraki oldalán.

A katonák fő feladata, hogy felszámolják a szélsőbaloldali kurd gerilla-egységeket (a betiltott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) felkelői) illetve, ahogy Ankara hivatalosan közölte, a katonák feladata megakadályozni az iraki menekültek tömeges beáramlását török területre. Peremiczky Attila úgy tudja, török oldalon hat, az irakin pedig tizenkét menekülttábort hoztak létre.

Mintegy ezer török katona péntek éjjel már be is vonult Irak északi részére a CNN Türk hírtévé szerint. A török katonák Silopi és Hakkari tartományból masíroztak be a kurdok lakta Észak-Irakba.

Törökország már az amerikai támadás napján katonai övezetté nyilvánította a török-iraki határszakaszt, mely terület évek óta a kurd gerillák búvóhelye. A törököknek több éve sikertelenül próbálják megtisztítani a területet. Becslések szerint 4-5 ezer gerilla bujkálhat a hegyekben.

Bővebben: A törökök nyomulnak Irakban