Aliz
6 °C
14 °C

Törökország háborúra készül Irakban

2007.10.17. 17:32
Szerdától a NATO második legnagyobb hadserege is bevethető Irakban, miután a török parlament megszavazta a felhatalmazást a beavatkozásra. A törökök az észak-iraki kurd területeket támadnák. Az USA nagyon kéri, ne tegyék.

Jelentős változást hozhat az iraki vérszivattyú történetében a török parlament szerdai döntése: a képviselők megszavazták, hogy az ország hadseregét a kormány belátása szerint bevesse Észak-Irakban. A török hadsereg a második legnagyobb az USA mögött a NATO-ban. A törökök a kurd területeket támadnák, mert szerintük az egyre szaporodó törökországi merényleteket az iraki kurdok szervezik. Törökországban jelentős kurd kisebbség él, és gerilláik évtizedek óta változó intenzitású harcot vívnak a kormány ellen. Irak északi részén is sok kurd él, és a terület az új iraki rendszerben komoly autonómiát élvez. Irak jelenlegi elnöke is kurd.

A kurdok az USA fontos szövetségesei az iraki háborúban, tulajdonképpen ez az egyetlen népcsoport, ami egyértelműen felszabadítóként üdvözölte a nyugatiakat Szaddám Huszein megdöntésekor. Amerika ezért aggódva figyeli a török készülődést, és Bush elnök önmérsékletre szólította fel a törököket. A török elnök jelezte, hogy a parlamenti felhatalmazás még nem jelent biztos támadást, de a lehetőséget nem zárta ki. A török beavatkozás ellen szólalt fel a Párizsban tartózkodó iraki elnök is, tudósított a BBC. Ugyanakkor Szíria - ahol szintén jelentős kurd kisebbség él - üdvözölte a török döntést.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?