Sámuel, Hajna
21 °C
32 °C

Törökország háborúra készül Irakban

2007.10.17. 17:32
Szerdától a NATO második legnagyobb hadserege is bevethető Irakban, miután a török parlament megszavazta a felhatalmazást a beavatkozásra. A törökök az észak-iraki kurd területeket támadnák. Az USA nagyon kéri, ne tegyék.

Jelentős változást hozhat az iraki vérszivattyú történetében a török parlament szerdai döntése: a képviselők megszavazták, hogy az ország hadseregét a kormány belátása szerint bevesse Észak-Irakban. A török hadsereg a második legnagyobb az USA mögött a NATO-ban. A törökök a kurd területeket támadnák, mert szerintük az egyre szaporodó törökországi merényleteket az iraki kurdok szervezik. Törökországban jelentős kurd kisebbség él, és gerilláik évtizedek óta változó intenzitású harcot vívnak a kormány ellen. Irak északi részén is sok kurd él, és a terület az új iraki rendszerben komoly autonómiát élvez. Irak jelenlegi elnöke is kurd.

A kurdok az USA fontos szövetségesei az iraki háborúban, tulajdonképpen ez az egyetlen népcsoport, ami egyértelműen felszabadítóként üdvözölte a nyugatiakat Szaddám Huszein megdöntésekor. Amerika ezért aggódva figyeli a török készülődést, és Bush elnök önmérsékletre szólította fel a törököket. A török elnök jelezte, hogy a parlamenti felhatalmazás még nem jelent biztos támadást, de a lehetőséget nem zárta ki. A török beavatkozás ellen szólalt fel a Párizsban tartózkodó iraki elnök is, tudósított a BBC. Ugyanakkor Szíria - ahol szintén jelentős kurd kisebbség él - üdvözölte a török döntést.