Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Négyszázan egy ellen

2003.10.10. 19:14
Több mint négyszáz török katona ellen indult vizsgálat, amiatt, hogy többen közülük 1993-94 között csoportosan megerőszakoltak és megkínoztak egy kiszolgáltatott kurd nőt Törökország délkeleti részén.
A ma 31 éves, több alkalommal őrizetbe vett áldozat, bizonyos S.E. az ügyésznek elmondta, hogy fogvatartásai idején több alkalommal bekötötték a szemét, megkínozták és megerőszakolták. Az alakulatnál 1993 és 1994 között szolgált összes katona ellen vizsgálatot indított a törvényszék.

Nehéz lesz bizonyítani

Szörnyű megpróbáltatásai után S.E. családjával Nyugat-Törökországba költözött, majd a németországi Bochumban kért politikai menedékjogot, ma is itt él. Állításait orvosi látleletekkel támasztják alá. Ügyében a katonai bíróság október 10-én Mardinban tartotta volna meg az első meghallgatást. A peres eljárás első ülésén azonban sem a felperes 31 éves asszony, sem a vádlottak nem jelentek meg.

A bíróság előtti meghallgatásokat a testület november 5-ére halasztotta. A nő ügyvédje tisztában vele, hogy a vádakat igen nehéz lesz a tettesekre rábizonyítani, s hogy az ilyen esetekben a vádlottakat legtöbbször felmentik, de már azt is nagy dolognak tartja, hogy Törökországban egyáltalán bírósági eljárás indulhatott az ügyben.

Nem európai

A török hatóságok korábban mindannyiszor elutasították, hogy vizsgálatot indítsanak azoknak az erőszakcselekményeknek és kínzásoknak az ügyében, amelyeket a török erők katonái követtek el az ország kurdok lakta részén a szeparatista fegyveresekkel 15 éven át vívott, eddig legalább 36 ezer áldozatot követelő harcok idején.

Törökország európai uniós csatlakozási törekvése többek között éppen amiatt szenved mindig késedelmet, mert nem képes biztosítani az országban az alapvető emberi jogokat - emlékeztet az AFP.