Emőke
-4 °C
9 °C

Véresebb háborúhoz vezethet a törökök döntése

2003.03.03. 11:28
Hosszabb és véresebb harcokhoz vezethet a török parlament döntése, miszerint nem járul hozzá az amerikai csapatok törökországi állomásoztatásához. Amellett, hogy az iraki hadsereg ereje nagy részét a dél felől előretörő amerikai csapatok feltartásárá koncentrálhatja, az ország északi részében súlyos konfliktus alakulhat ki a kurdok, a törökök és az irakiak között. Amerikai tankok nélkül a helyzet kockázatossá válhat - vélik elemzők.
Törökország meglepetésszerű ellenállása haditervei jelentős átdolgozására kényszerítheti az Egyesült Államokat. Az amerikaiak eredeti elképzelései szerint Irakot északról és délről egyidejűleg támadták volna, így a háború "rövidebb és vértelenebb" lehetett volna - írja az AP.

Kipakolták a járműveket

Az amerikaiak annyira biztosak voltak abban, hogy a török parlament hozzájárul 62 ezer amerikai katona törökországi állomásoztatásához, hogy az ország déli kikötőiben várakozó szállítóhajóikból több száz dzsipet és egyéb harcijárművet már ki is pakoltak. Az északi front fontosságát jelzi, hogy az Egyesült Államok segélyek formájában 15 milliárd dollárt is hajlandó lett volna fizetni a törököknek a beleegyezésükért.

Törökország ezt az összeget 32 milliárd dollárig próbálta felalkudni, végül a kormány elfogadta az eredeti felajánlást. A parlament azonban, három szavazat híján elutasította azt. A kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja mindeközben ellentmondó nyilatkozatokat adott ki a kérdés újratárgyalásával kapcsolatban.

Bizonytalan ismétlés

Eyup Fatsa, a kormánypárt elnökhelyettese vasárnap még arról beszélt, hogy a kérdést határozatlan időre elnapolták, Yasar Yakis külügyminiszter szerint azonban még "értékelik" a helyzetet.

Lassulhat a támadás

Az északi front hiányában az iraki hadsereg a dél felől előre törő amerikai csapatok feltartására koncentrálhatja erőit - írja az AP. "Ha az amerikaiak nem támadhatnak észak felől, ha nem is halálos, de jelentős csapás a haditervekre" - véli Toby Dodge, az angliai Warwick egyetemének Közel-Kelet szakértője.

Kockázatossá válhat a kurdok helyzete

Az északi front megnyitása amellett, hogy gyorsabb előrehaladást biztosítana az amerikai hadseregnek az Irakban felmerülő "feszültségek" enyhítése szempontjából is fontos lenne - nyilatkozta az AP-nek Anthonyí Cordesman, a Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjának szakértője.

Irak kurdok lakta északi területeire ugyanis az amerikai csapatok mellett a török hadsereg is belépne, hogy megakadályozza egy, a saját területén lakó kurd kisebbség miatt Törökország egységét is fenyegető kurd állam létrejöttét. A szakértők szerint különösen fontos lenne, hogy amerikai csapatok szálják meg az olajban gazdag, a kurdok és a törökök által is maguknak követelt Kirkuk és Moszul városokat.

Török-kurd összecsapások fenyegetnek?

"Irak északi részében három-négy résztvevős harcokra is számítani lehet az amerikaiak, az irakiak, a törökök és a kurdok között" - mondta Dan Plesch, a londoni Egyesült Királyi Szolgálatok Intézetének elemzője. Véleménye szerint az amerikai jelenlét hiányában "kockázatossá" válhat a helyzet. Az észak-iraki kurdok akár hetvenezer fős gerillahadsereget is kiállíthatnak - írja az AP.