József, Bánk
-6 °C
0 °C

Vége lehet a kurdok elnyomásának?

2001.03.20. 13:59
Törökországban jóváhagyta a kormánykoalíció azt a reformtervezetet, mely az Európai Unió mércéje szerint alakítaná át a török jogrendet, különös tekintettel az emberi jogokra. A nagyobb részben ázsiai ország elindult hát a jogharmonizáció útján, megcélozva az uniós csatlakozást, bár Európa nem várja éppen tárt karokkal az iszlám országot.
A kabinet a reformcsomag keretében elkötelezte magát a halálbüntetés eltörlése, a szólásszabadság és egy európai mércével mérve is modernnek tekinthető kisebbségi politika mellett. Rövid és közép távra szólnak a projektek azzal a céllal, hogy az ország uniós csatlakozását elősegítsék. Azonban az, hogy mindebből mi is fog megvalósulni, azt - ismerve az erős, iszlám fundamentalistákat és az Unió halogató taktikáját - erős szkepticizmus kíséri Európában.

Az Európai Unió mindenesetre üdvözölte a török kísérletet az ország demokratizálására, a csatlakozás várható ideje azonban nem meghatározható. ,,Az Unióban részéről igen erősen tartanak Törökországtól. Más, ha egy ország katonailag integrálódik (NATO), mint ha kulturálisan, gazdaságilag. Nem hiszem, hogy elég lesz a meghatározott idő a török jogrend teljes megreformálására" - mondta el az Indexnek Horváth Péter, az Európai Tájékoztatási Központ munkatársa.

Brüsszel elvárásai

Az uniós elvárásoknak három alappillére van. A politikai integráció, amin belül az emberi jogok, a szólásszabadság, a halálbüntetés eltörlése ugyanúgy szerepel, mint a hadsereg politikai befolyásának csökkentése. Második részben gazdasági kritériumok kapnak helyet: kormányzati, közigazgatási és gazdasági intézmények létrehozása, melyek elengedhetetlenek egy állam működéséhez (pl. gazdasági versenyhivatal). ,,Az utolsó pont magának az uniós jogrendnek az átvétele és működtetése - különös tekintettel az ún. négy szabadságra: a tőke, a munka, a szolgáltatások és a termékáramlás szabadságára" - tette még hozzá Horváth.

A budapesti török rezidencia
Törökország már 1963-ban kérte felvételét az Európai Unióba, de az ország felvétele azóta is várat magára. ,,A mostani radikális változástervezet a hatalmon lévő kormánykoalíció felismerésének tudható be. Az ázsiai ország európai akar lenni" - jelentette ki az Indexnek Végh Ferenc, Magyarország török nagykövete.

Nincs egyetértés

Törökországon belül komoly véleménykülönbségek vannak az iszlám fundamentalisták és a Nyugat-barát politikai erők között. Bár az ország lakosságának nagyobb része inkább az iszlám erők felé húz, a mostani kormányt mégis a ,,Nyugat-barát" politikusok alakíthatták meg (köszönhető ez az Unió szerint elsősorban a választási eredmények manipulációjának).

,,Törökországban nagyon komoly változásokra van szükség. Remélem, hogy az ország legnagyobb része megérti ezek szükségességét" - adott hírt a CNN Mesut Yilmaz, a török miniszterelnök szavairól. A demokratikus politikai erők tehát megszavazták a reformtervezet végrehajtását, mely több mint száz törvény megváltoztatását teszi szükségessé. ,,Alkotmánymódosításra is sor kerül majd" - informálta lapunkat Végh.