Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Tizenhat törököt öltek meg kurd lázadók

2007.10.21. 13:38
Vasárnapra virradóra egy török-kurd összecsapás során minimum tizenhat török katona meghalt. Pár órával később a törökök 23 kurd megölésével torolták meg a támadást. Erdogan nyugalomra inti népét, a térségbe erősítést küldtek.

Legkevesebb tizenhat török katona vesztette életét kurd lázadókkal folytatott összecsapások során vasárnapra virradóra Törökország délkeleti részében, az iraki határ közelében.

A lázadók szombat éjszaka nehézfegyverzettel támadtak egy török katonai egységre Yuksekova város közelében, Hakkari tartományban. Tizenhét katona megsebesült. A hadsereg további erősítést küldött a térségbe, ahol nagy létszámú török katonai egységek próbálják megakadályozni, hogy a függetlenségért harcoló Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) lázadói Irakból átszivárogjanak Törökországba.

A török hadsereg közlése szerint 23 kurd szakadár harcossal végeztek válaszul a lázadók néhány órával később. Ez utóbbiban török bejelentés szerint 12 katona vesztette életét. Eközben a kurdokhoz közel álló, belgiumi székhelyű Firat hírügynökség jelentése szerint kurd lázadók túszul ejtettek több török katonát. Az információt független forrás még nem erősítette meg.

Az ankarai parlament szerdán felhatalmazást adott a török hadseregnek katonai akciók végrehajtására észak-iraki területen a törökországi kurd szakadárok ottani támaszpontjainak megsemmisítése miatt. A török vezetők eddig azt hangoztatták, hogy a határozat nem jelenti automatikusan egy iraki hadművelet megindítását, ám a hét végi támadás valószínűleg fokozza majd a nyomást a beavatkozás mellett.

Török katonák járőröznek az Irakkal szomszédos Sirnak tartományban

Recep Tayyip Erdogan kormányfő vasárnapi nyilatkozatában nyugalomra intette az embereket, és bejelentette: az ország politikai és katonai vezetői este rendkívüli ülést tartanak, hogy eldöntsék, milyen lépéseket tegyenek a szakadárokkal szemben.

Ankara szerint mintegy 3500 kurd lázadó rejtőzködik az észak-iraki hegyekben, és itt szerzik be fegyverutánpótlásukat is a törökországi támadások végrehajtásához. A törökök szerint az iraki kurd autonóm régió nemcsak megtűri, hanem támogatja is a szakadár lázadókat. A kurdok 1984 óta tartó függetlenségi harca már több tízezer halálos áldozatot követelt.

Vasárnap reggel a török hadsereg tüzérségi támadást intézett az észak-iraki kurd régió ellen, de veszteséget nem okoztak - közölte egy kurd katonai tisztségviselő. A bagdadi parlament határozatban elítélte, hogy Törökország immár napok óta iraki katonai beavatkozással fenyegetőzik.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!