Gusztáv
3 °C
6 °C

Husszein szerint Amerika bukásra van ítélve

2002.08.08. 12:03
Dicstelen bukás és halál vár az Irakra támadó gyaurokra - derült ki Szaddam Husszein televíziós beszédéből. Az Irak-iráni háború befejezésének évfordulóján beszélő diktátor szerint az arab és muzulmán országokra támadók "a történelem szemetesében végzik".
Irak többször is békés megoldásra szólított fel, de kész megvédeni magát - hangoztatta az Irak-iráni háború 1988-as befejeztének évfordulója alkalmából mondott beszédében az iraki elnök. Az utóbbi időben egyre több jel utal arra, hogy az Egyesült Államok katonai akciót tervez végrehajtani Irak ellen. Az amerikai fenyegetésre válaszul Husszein hajlandó lenne visszaengedni az országot 1998-ban elhagyó ENSZ fegyverellenőröket.

Időhúzás, sárga lap

Az Egyesült Államok kormányzata nevetségesnek nevezte az iraki javaslatot, melyet egyértelműen időhúzásnak tart. Husszein szerint a béke és a biztonság kizárólag "méltányos, a nemzetközi jogon és szerződéseken alapuló párbeszéd révén lehet elérni. Ezt azonban az "ellenség" elutasította" - tette hozzá a diktátor.

Bukás, statisztikai alapon

Az Egyesült Államok "visszautasította az arab és muzulmán országok összes, a béke érdekében tett kezdeményezését és felhívását, melyet többször is megtettek". A történelmi tapasztalatok szerint eddig az összes arab és muzulmán ország ellen indított háború vereséggel végződött, és a jövőben is kudarcba fog fulladni - figyelmeztetett a diktátor.

Husszein egyben készültségre szólította az irakiakat, hogy "minden erejükkel az ellenség ellen fordulhassanak". "A gonosz erői saját koporsójukat cipelik a hátukon, amiben eltemethetik őket dicstelen bukásuk után" - zárta beszédét az amerikaiak által a "gonosz tengelyeként" megbélyegzett Irak államfője.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!