Sára, Márió
2 °C
6 °C

Verték, égették, elektrosokkal kínozták katonáikat brazil tisztek

2005.11.15. 15:12
A brazil hadsereg illetékesei elismerték, hogy valódiak azok az amatőr videófelvételek, amiken újoncokat kínoznak válogatott módszerekkel feljebbvalóik. A hadsereg illetékesei a vizsgálat lezárultáig felfüggesztették a botrányba keveredett zászlóalj parancsnokát.

Vizsgálat indult a brazil hadseregben, miután az egyik kereskedelmi tévében vasárnap olyan fotókat mutattak be, amiken megvert és megkínzott sorkatonák voltak láthatók, jelentette a BBC. A legnagyobb brazil tévécsatorna Fantastico című műsorában ezen kívül egy videofelvételt is lejátszottak. A kamera kegyetlen beavatási szertartást rögzített, legalábbis az érintett tisztek így nevezték azt, hogy vasalókkal égették, elektrosokkal kínozták és ütötték-vágták az újoncokat.


Forrás: fantastico.globo.com

A hadsereg illetékesei elismerték, hogy a felvételek valódiak, és a vizsgálat lezárultáig felfüggesztették a tisztek felettes zászlóaljparancsnokát is. A jelenlegi adatok szerint legalább öt sorkatonát kínoztak meg feletteseik.

A bemutatott felvétel tanúsága szerint a félmeztelenre vetkőztetett, hátrakötött kezű katonák fülét vasalóval égették, gyomrukba elektrosokkolót nyomtak és verték, rúgták őket. Ha elvesztették eszméletüket, akkor egy vödör vízzel fellocsolták őket. A körlet ágyai szekrényei között a földön fekvő, vagy térdelő, meggyötört fiatalokat arra kényszerítették, hogy segítségért könyörögjenek kínzóiknak és közben szeretetükről is biztosítani kellett a brutális feljebbvalókat.


Forrás: fantastico.globo.com

Ernani Lunardi Filho, a felfüggesztett zászlóaljparancsnok azt nyilatkozta, hogy a kínzások az ő tudta nélkül történtek, és hogy a leghatározottabban elítéli az incidenst. "Ez nem része a kiképzésnek, ez egy elszigetelt eset" - mondta brazil újságíróknak a parancsnok. A tévécsatorna a botrányt kirobbantó felvételeket a Curitiba városában állomásozó huszadik gyalogsági zászlóalj katonáitól kapták, a képeket maguk a kínzók készítették. A kínzásokkal meggyanúsított tiszteket rövidesen kihallgatják.