Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ártatlannak találta magát az amerikai hadsereg a kínzások ügyében

2004.07.23. 10:52
Nem talált hibát az amerikai hadsereg kihallgatási gyakorlatában a fogolykínzások okait kutató amerikai katonai vizsgálóbiztos. A hadsereg még azokat a katonákat is csak gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolja, akik egy hídról taszítottak a Tigrisbe egy irakit. A demokraták hitetlenkednek a felmentő zárójelentés miatt.
Harminckilenc iraki és afgán fogoly esett az amerikai fogolykínzások áldozatául - derült ki a hadsereg összegző jelentéséből. Az eddigi legrészletesebb vizsgálat eredményeit csütörtökön jutatta el az AP-hez a hadsereg.

Jó szabályok, rosszul betartva

A jelentés szerint a fogolykínzás "nem rendszeres probléma" a seregben, csupán egyéni kihágások történtek. Paul Mikolashek altábornagy, a hadsereg fővizsgálója szerint az Irakban és Afganisztánban elfogadott kihallgatási módszerek teljes mértékben törvényesek, "amennyiben azt kiképzett katonák a biztonsági intézkedéseket betartva, figyelmesen hajtják végre".

A problémát pont az okozhatta, hogy a kínzásokról elhíresült abu-grébi börtönt felügyelő 205-ös katonai hírszerző dandár tagjai nem voltak megfelelően felkészítve - állapította meg a jelentés, a felelősöket meg nem nevezve.

Brutális gyilkosságok

A februárban, a kínzásbotrány kirobbanása előtt két hónappal megkezdett, az afganisztáni háború 2001 októberi kezdetétől a napjainkig tartó szakaszt áttekintő vizsgálat megállapításai szerint egyéni kihágások miatt kínoztak meg 94 foglyot. Az esetek között több brutális gyilkosság is előfordult.

Egy iraki tábornokot két kihallgatója például egyszerűen megfojtott - írja az AP. A Denver Post értesülései szerint Lewis Welshofer és Jeff Williams tiszthelyettesek ellen büntetőeljárást kezdeményezett a hadsereg.

Gondatlanul vízbe folytották

Az AP birtokába került jelentés szerint egy szakasznyi katona január harmadikán két irakit hajított a Tigris folyóba Bagdad egyik hídjáról, az egyik iraki megfulladt. Három katona ellen gondatlanságból elkövetett emberölés miatt emeltek vádat, bár feltételezhető, hogy sejthették tettük következményeit. A megmenekült irakit vízbe lökő katona ellen is vádat emeltek - írja az AP.

A kihágások ellenére a hadsereg vezetése nem lát problémát. "Ezek a cselekedetek szégyenletesek bár, de csak aberrációk voltak" - jelentette ki az AP-nek Les Brownlee, a szárazföldi haderőt felügyelő miniszter. A hadsereg vezérkari főnöke, Peter Schoomaker ennél is elnézőbben nyilatkozott. Szerinte érthető, bár megbocsáthatatlan cselekedetekről van szó. "Nagy zűrzavar közepén történtek ezek a dolgok" - nyilatkozta a hírügynökségnek.

Hitetlenkedő ellenzék

Bár a hadsereg jelentése nem találta felelősnek a parancsnokokat, a kongresszus demokrata frakciója ezt nem tartja túl hitelesnek. "Nehéz elhinni, hogy nem volt alapvető probléma a fogolytartási rendszabályokkal" - nyilatkozta az AP-nek Carl Levin, a szenátus Fegyveres Erők Bizottságának rangidős demokrata tagja. A Demokrata Párt meg is támadta a hadsereg jelentését, az ügyet a kongresszusi bizottságok tárgyalják tovább.