Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Ártatlannak találta magát az amerikai hadsereg a kínzások ügyében

2004.07.23. 10:52
Nem talált hibát az amerikai hadsereg kihallgatási gyakorlatában a fogolykínzások okait kutató amerikai katonai vizsgálóbiztos. A hadsereg még azokat a katonákat is csak gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolja, akik egy hídról taszítottak a Tigrisbe egy irakit. A demokraták hitetlenkednek a felmentő zárójelentés miatt.
Harminckilenc iraki és afgán fogoly esett az amerikai fogolykínzások áldozatául - derült ki a hadsereg összegző jelentéséből. Az eddigi legrészletesebb vizsgálat eredményeit csütörtökön jutatta el az AP-hez a hadsereg.

Jó szabályok, rosszul betartva

A jelentés szerint a fogolykínzás "nem rendszeres probléma" a seregben, csupán egyéni kihágások történtek. Paul Mikolashek altábornagy, a hadsereg fővizsgálója szerint az Irakban és Afganisztánban elfogadott kihallgatási módszerek teljes mértékben törvényesek, "amennyiben azt kiképzett katonák a biztonsági intézkedéseket betartva, figyelmesen hajtják végre".

A problémát pont az okozhatta, hogy a kínzásokról elhíresült abu-grébi börtönt felügyelő 205-ös katonai hírszerző dandár tagjai nem voltak megfelelően felkészítve - állapította meg a jelentés, a felelősöket meg nem nevezve.

Brutális gyilkosságok

A februárban, a kínzásbotrány kirobbanása előtt két hónappal megkezdett, az afganisztáni háború 2001 októberi kezdetétől a napjainkig tartó szakaszt áttekintő vizsgálat megállapításai szerint egyéni kihágások miatt kínoztak meg 94 foglyot. Az esetek között több brutális gyilkosság is előfordult.

Egy iraki tábornokot két kihallgatója például egyszerűen megfojtott - írja az AP. A Denver Post értesülései szerint Lewis Welshofer és Jeff Williams tiszthelyettesek ellen büntetőeljárást kezdeményezett a hadsereg.

Gondatlanul vízbe folytották

Az AP birtokába került jelentés szerint egy szakasznyi katona január harmadikán két irakit hajított a Tigris folyóba Bagdad egyik hídjáról, az egyik iraki megfulladt. Három katona ellen gondatlanságból elkövetett emberölés miatt emeltek vádat, bár feltételezhető, hogy sejthették tettük következményeit. A megmenekült irakit vízbe lökő katona ellen is vádat emeltek - írja az AP.

A kihágások ellenére a hadsereg vezetése nem lát problémát. "Ezek a cselekedetek szégyenletesek bár, de csak aberrációk voltak" - jelentette ki az AP-nek Les Brownlee, a szárazföldi haderőt felügyelő miniszter. A hadsereg vezérkari főnöke, Peter Schoomaker ennél is elnézőbben nyilatkozott. Szerinte érthető, bár megbocsáthatatlan cselekedetekről van szó. "Nagy zűrzavar közepén történtek ezek a dolgok" - nyilatkozta a hírügynökségnek.

Hitetlenkedő ellenzék

Bár a hadsereg jelentése nem találta felelősnek a parancsnokokat, a kongresszus demokrata frakciója ezt nem tartja túl hitelesnek. "Nehéz elhinni, hogy nem volt alapvető probléma a fogolytartási rendszabályokkal" - nyilatkozta az AP-nek Carl Levin, a szenátus Fegyveres Erők Bizottságának rangidős demokrata tagja. A Demokrata Párt meg is támadta a hadsereg jelentését, az ügyet a kongresszusi bizottságok tárgyalják tovább.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!