Rudolf
1 °C
13 °C

Szexre kényszerítették az iraki foglyokat

2004.05.10. 19:16
George Bush amerikai elnök kiállt védelmi minisztere mellett. Megelőzendő a kiszivárogtatásokat a Pentagon maga hozza nyilvánosságra az iraki kínzásokról készült felvételeket. A képeken a foglyokat szexre kényszerítő börtönőrök is láthatóak. A kínzásokat hivatalosan először elismerő Tony Blair bocsánatot kért, védelmi minisztere hétfőn részletesen beszámol az eddig feltárt bűncselekményekről.
George Bush amerikai elnök hétfőn ismét megerősítette, hogy teljes bizalommal van Donald Rumsfeld védelmi miniszter iránt, aki szavai szerint kiváló munkát végez, és a nemzet hálával tartozik neki. Az elnök a Pentagonban tartott hétfői tanácskozás után rövid nyilatkozatot adott a sajtó képviselőinek, két oldalán a védelmi miniszterrel és Dick Cheney alelnökkel. Az újságírók nem tehettek fel kérdéseket.

Az elnök ismét teljes és átfogó vizsgálatot ígért az iraki foglyokkal szemben elkövetett visszaélések ügyében. A Fehér Ház szóvivője már a tanácskozás előtt közölte, hogy az elnök kiáll minisztere mellett, akinek lemondását az ellenzéki Demokrata Párt egyre több törvényhozója követeli.

Kellemetlen kérdések

Bocsánatot kért az iraki foglyok megalázása miatt Tony Blair - jelentette a BBC. A brit kormányfő a vasárnapi Európa-nap ünnepségei után tett nyilatkozatában először ismerte el hivatalosan a kínzásokat. "Mélységes bocsánatot kérek mindenkitől, akiket katonáink megaláztak. Ez teljes mértékben elfogadhatatlan" - jelentette ki.

Blair ígérete szerint a felelősöket a katonai szabályzat alapján vonják majd felelősségre - írja a BBC. "Remélem, hogy azt azért megértik, hogy katonáink többsége nem ezt teszi Irakban" - tette még hozzá a kormányfő.

Védelmi miniszterére, Geoff Hoonra hétfőn várnak kellemetlen kérdések a parlamentben. Hoonnak amerikai kollégájához hasonlóan a törvényhozók kérdéseire kell felelnie - elsősorban arra, mikor értesült először a kínzásokról.

Mikor tudhatták meg?

Tekintse meg képeinket!
Az Amnesty International nemzetközi emberjogi szervezet állítása szerint már tavaly májusban kínzásokról számolt be a brit kormánynak - írja a BBC. A foglyokkal szembeni bánásmódról a Nemzetközi Vöröskereszt is jelentésben számolt be, a titkos dokumentumot azonban Hoon szerint "valószínűleg" nem fogják nyilvánosságra hozni.

A parlamenti ellenzék - még a háborút ellenző liberális demokraták is - támogatásáról biztosította a "veszélyes körülmények között hatalmas feladatokat teljesítő" brit hadsereget és üdvözölte a visszásságok feltárására tett kormányzati kísérletet. Nicholas Soames, a konzervatívok árnyék-hadügyminisztere ugyanakkor fontosnak tartja tisztázni, hogy a kormány mikor értesült a kínzásokról, és milyen lépéseket tett azok megakadályozására - jelentette a BBC.

Rumsfeld pácban

Kényelmetlenebb helyzetbe került brit kollégájánál Donald Rumsfeld. Az iraki háború egyik értelmi szerzőjének tartott védelmi miniszter bukását Washingtonban többen elkerülhetetlennek tartják, Bush a hétvégén azonban harmadszor is kiállt mellette. Rumsfeld a kongresszus előtt tett vallomásában meggyőzően érvelt amellett, hogy maga is csak a CBS beszámolója után látta a kínzásokról készült képeket.

Az újabb kiszivárogtatások elkerülése érdekében a Pentagon a héten valamennyi, az iraki kínzásokról készült fotót nyilvánosságra kívánja hozni. A Newsweek értesülései szerint a felvételeken többek között egy rabnővel közösülő amerikai katona, egy meztelen iraki fogoly fölé görnyedő amerikai katonanő és fiatalkorúakkal szexuális érintkezésre kényszerített rabok is láthatóak. A New Yorker magazin birtokába is több fotó került, ezek egyikén az amerikai őrök kutyákat uszítanak a rabokra.

Szex, hazugság, videó

A Newsweek szerint a vizsgálat célja annak kiderítése, hogy ki adhatott parancsot az iraki foglyok megkínzására. Rumsfeld a hetilap értesülései szerint személyes hatáskörben engedélyezte a Guantanamón fogva tartott terroristagyanús elemekkel szembeni kemény kihallgatási technikákat - a lemeztelenítést, az alvás- és fénymegvonást -, Irakban azonban a szárazföldi csapatok parancsnokára, Ricardo Sanchez tábornokra bízta a döntést.

A végső parancs kiadója azonban egyelőre ismeretlen, a kínzásokról elhíresült Abu Garib börtönt is igazgató Janis Karpinski dandártábornok szerint a börtönőröket a katonai hírszerzés szólította fel a foglyok "megpuhítására".

A kínzásokkal vádolt katonák közül az első május 19-én áll hadbíróság elé - jelentette az AP.