Bernadett
-2 °C
4 °C

Rumsfeld fejét követelik

2004.05.07. 15:20
"Rumsfeldnek mennie kell" - hirdette vezércikkében pénteken a New York Times. Több demokrata politikus is a védelmi miniszter távozását követeli, az iraki kínzások elhallgatása republikánus párttársait is elbizonytalanította. Nyilvános kiállása ellenére egyes források szerint Bush is dühös kedvenc miniszterére.
Kiállt védelmi minisztere mellett George W. Bush - jelentette az AP. "Rumsfeldnek mennie kell" - követelte az irakiak kínzásának elhallgatása miatt kínos helyzetbe került miniszter távozását vezércikkében a New York Times. Az amerikai törvényhozás demokrata tagjai szintén Rumsfeld fejét követelik. Fehér házi források szerint a nyilvános kiállás ellenére Bush csalódott védelmi miniszterében.

Jó munkát végzett

Bush szerint Rumsfeld "jó munkát végzett két háború alatt". Mint mondta, a támadások kereszttüzébe került minisztere kormánya tagja marad. Bush bizalma ellenére a védelmi miniszterre egy felettébb kellemetlen kongresszusi meghallgatás vár kedden, ahol magyarázatot kell adnia többek között arra is, hogy kerülhetett csak április végén nyilvánosságra a kínzásokról szóló információ, miközben a Pentagon legkésőbb idén január 14-én értesülhetett róla egy tényfeltáró jelentésből.

Elégedetlenkedő párttársak

A vizsgálóbizottság demokrata tagjai szerint "felelősséget kell vállalni a történtekért, és a felelősség a legfelsőbb szintig is elér". "Erős érzésem, hogy a háborút már a kezdetektől rosszul kezelték" - nyilatkozta Carl Levin, a bizottság egyik magas rangú demokrata tagja. A republikánusok kevésbé harciasak, szerintük még korai lenne visszavonhatatlan következtetéseket levonni. Azt azonban még Pat Roberts, a titkosszolgálati szakbizottság republikánus elnöke is elismeri, hogy Rumsfeldnek "számtalan kérdésre kell választ adnia".

Az AP értesülései szerint több republikánus kongresszusi képviselő is aggályosnak tartja, hogy a Pentagon négy hónapon keresztül nem tájékoztatta a törvényhozást a tapasztalt visszaélésekről

Csendben készül

Párttársaival ellentétben a fegyveres erők bizottságának demokrata elnöke, John Warner kiállt Rumsfeld mellett. "Mindig is jó viszonyt ápoltam vele, ismerem mély elkötelezettségét a hadsereg és az elnök tervei iránt" - nyilatkozat az ABC Newsnak. Mint mondta, személy szerint támogatná Busht, ha Rumsfeld megtartása mellett döntene.

Maga az érintett csütörtök óta kerüli a sajtónyilvánosságot, munkatársai szerint a pénteki meghallgatásra készül - jelentette az AP. A hírügynökség értesülései szerint a védelmi miniszter bocsánatot kérne a kongresszustól, amiért nem tájékoztatta a kínzásokról, egybenvizsgálóbizottság felállítását fogja javasolni.