Zsolt
2 °C
18 °C

A CIA kínoztathatott Irakban

2004.05.11. 20:59
Hírszerzői kérésre alázhatták meg foglyaikat az Abu Graib börtön őrei. A visszaéléseket vizsgáló amerikai vezérőrnagy szerint a katonák parancsot nem kaptak, de nem kizárt, hogy a CIA kéréseinek engedelmeskedtek. Nagy-Britanniát kártérítésért perelhetik a brit katonák által lelőtt irakiak családjai.
A CIA adhatott utasítást az iraki foglyok megkínzására - derült ki az Abu Graib börtönben tapasztalt visszaélésekről készült Taguba jelentésből. A jelentés készítője, Antonio Taguba vezérőrnagy kedden a kongresszus előtt számolt be tapasztalatairól.

Kiszámított stratégia

A foglyok kínzása mögött feltehetően a katonai titkosszolgálat és a CIA állt - derült ki Taguba jelentéséből. Véleménye szerint a bántalmazások jól kiszámított stratégia részei voltak annak érdekében, hogy a foglyokat engedelmessé tegyék a kihallgatásokra. Taguba szerint az Abu Graib börtön őrei még csak nem is hallottak a foglyok jogait rögzítő genfi egyezményről, azaz nem voltak megfelelően kiképezve feladatukra.

A jelentéshez csatolt, időközben kiszivárgott felvételek a 2003 októbere és decembere között elkövetett "szadista, durva és szándékosan bűnös bántalmazásokat" rögzítették.

Nem volt utasítás

Vizsgálata során arra azonban nem talált bizonyítékot, hogy a börtönőrök eligazításra, írott vagy más módon kiadott parancsra követték volna el a visszaéléseket. Taguba a fegyelem, a kiképzés, az ellenőrzés hiányának, parancsnoki-irányítási csődnek tulajdonította.

Tevékeny szerep

A kongresszus meghallgatta Stephen Cambone-t, a hírszerzésért felelős védelmi minisztériumi államtitkárt is. Cambone szerint az engedélyezett kihallgatási módszerek nem lépték túl a hadifoglyok jogállására vonatkozó genfi egyezmény előírásait. Elismerte ugyanakkor, hogy az ő "bátorítására" küldték a Guantanamón alvásmegvonással és sötétzárkás büntetésekkel foglyokat "puhító" Geoffry Miller vezérőrnagyot Irakba. Miller szeptemberben az információgyűjtés felgyorsítása érdekében javasolta, hogy az őrök "tevőlegesen vegyenek részt azoknak a feltételeknek a megteremtésében, amelyek elősegítik az információk sikeres kiszedését az őrizetesekből".

Beperelhetik a brit államot

Az iraki kínzások miatt az Unicef is vizsgálatot tervez Irakban. Az Amnesty International (AI) nemzetközi emberjogi szervezet jelentése szerint gyermekek is áldozatául estek a bántalmazásoknak. A bántalmazásokról szóló híreket független forrásból ugyan nem sikerült megerősíttetni, az ENSZ gyermekvédelmi szervezete azonban fontosnak tartja a vizsgálat megindítását.

Az AI kedden nyilvánosságra hozott jelentése több civil megölésével gyanúsította meg az Irakban szolgáló brit alakulatokat. Nem sokkal az jelentés nyilvánosságra hozatala után a londoni fellebbviteli bíróság úgy döntött, az áldozatok rokonai megindíthatják kártérítési pereiket a brit kormány ellen. A brit védelmi minisztérium korábban elvetette a családok követelését, mondván az európai emberi jogi konvenció hatálya - amelyre a családok ügyvédei hivatkoznak - Irakra nem terjed ki.