Salamon
-1 °C
13 °C

Vízbefojtással fenyegetik az al-kaidásokat

2004.05.13. 15:25
Életveszélyes fenyegetésekkel próbálnak értesüléseket kiszedni az elfogott al-Kaida-terroristákból a CIA tisztjei, írja a New York Times. Az eljárás támogatói szerint ez még nem számít kínzásnak. Az iraki börtönökben alkalmazott eljárások kitalálója szerint sikerült "humánus börtönviszonyokat" teremteni. A Pentagon a genfi egyezményre hivatkozva nem kívánja nyilvánosságra hozni a kínzásokról készült képeket.
Pisztollyal fenyegettek meg, és összekötözve a víz alá nyomtak több vezető al-Kaida-tagot kihallgatásiak során a CIA terrorelhárító tisztjei, írja a New York Times. A kínzások a lap értesülései szerint a hírszerzők körében is egyre nagyobb felháborodást váltottak ki, az értesüléseket is CIA-s források szivárogtatták ki.

Vízbe fojtással ijesztgették

Hálid Sejk Mohamed, a szeptember 11-it terrortámadások értelmi szerzőjének tartott al-Kaida-vezért kihallgatásakor megkötözték, és a víz alá nyomták, hogy azt higgye, tényleg megfojthatják. Egy CIA-s tisztet fegyelmiben kellett részesíteni, mert pisztolyát ráfogta egy gyanúsítottra.

A "kihallgatási technikákra" titkos utasításokban adott felhatalmazást a CIA, írja a New York Times. A szabályokat a szeptember 11-i terrortámadások után vezették be.

Még nem kínzás

Az eljárás pártolói szerint a technikák még "pont nem" minősülnek kínzásnak, nem sértik a kínzásokat tiltó amerikai törvényeket. A Nemzetközi Vöröskereszt azonban máskép látja a helyzetet, csütörtökön bíráló jelentést adtak át a guantanamói börtönviszonyokról az amerikai védelmi miniszternek. A Guantánamón fogva tartottakat az Egyesült Államok nem tekinti hadifogolynak, így nem érvényesíti az őket védő genfi egyezmény előírásait sem.

Rumsfeld katonákat nyugtat

Az iraki kínzásbotrány kitörése óta folyamatosan védekezésre szoruló védelmi miniszter csütörtökön egyébként Bagdadba utazott. Villámlátogatásán az amerikai katonákat kívánja megnyugtatni. Mint indulása előtt mondta, "az Egyesült Államoknak nem áll szándékában elleplezni az Abu-Grébi börtönben történteket".

Nem közöl képeket a Pentagon

Rumsfeld tagadja, hogy a Pentagon megpróbálná takargatni a történteket. Mindenesetre a védelmi minisztérium korábbi ígéreteivel szemben feltehetően nem fogja nyilvánosságra hozni a kínzásokról készült, a birtokába került felvételeket, írja az AP.

"A magam részéről valamennyit leközölném, hogy végre magunk mögött tudhassuk ezt az egészet" - nyilatkozta Bagdad felé tartva Rumsfeld. A Pentagon jogászai szerint azonban a foglyokat megalázó helyzetekben ábrázoló fényképek közlése "sértené a genfi egyezményt".

Humánusnak tartja a börtönviszonyokat a megalázások kitalálója

Az iraki börtöngyakorlat kitalálója védelmébe vette a kihallgatási technikákat. A korábban a guantanamói börtönért felelős, egy hónapja az iraki börtönök élére kinevezett és a kihallgatási technikákat tavaly szeptemberi látogatása során bevezető Geoffrey Miller tábornok szerint "sikerült megteremteni az emberek humánus fogva tartásának körülményeit" - jelentette az AP. Miller álláspontjával szemben a jogvédők szerint kínzások, megalázások és jogsértések sorozatát követték el az iraki börtönökben és a guantánamói támaszponton is.