Bernadett
-2 °C
4 °C

Kínzások Afganisztánban is

2004.05.15. 13:06
Az irakihoz hasonló kínzások történtek Afganisztán amerikai börtöneiben is. Egy volt fogoly szerint az amerikaiak alvásmegvonással terrorizálták, szexuálisan zaklatták és megalázták. Az Egyesült Államok szigorú vizsgálatot ígér.
Az amerikai hadsereg újabb, immár a második vizsgálatot indította meg annak nyomán, hogy bejelentést kapott egy afganisztáni fogollyal való rossz bánásmódról. Tucker Mansager alezredes, amerikai katonai szóvivő szombaton Kabulban közölte, hogy a szövetséges erőket két nappal ezelőtt tájékoztatták az újabb visszaélés gyanújáról.

Megalázás, alvásmegvonás

A szóvivő nem árulta el, hogy pontosan ki és konkrétan mivel vádolja az amerikai hadsereget. Mindössze annyit mondott, hogy az érintett - egy 2003-ban fogva tartott személy - egy harmadik fél közbeiktatásával juttatta el panaszát az amerikai hadsereghez.

Az iraki fogolykínzás miatt kirobbant nemzetközi botrány még tovább dagadhat az afganisztáni hírek nyomán. Szerdán az afgán rendőrség egyik volt ezredese indította el a lavinát, amikor nyilvánosan bejelentette, hogy rendszeresen verték, nem engedték aludni, megalázó, szexuális jellegű gúnyolódásnak tették ki a délkelet-afganisztáni Gardézben lévő amerikai katonai támaszponton, ahol 2003 nyarán több mint egy hónapig tartották fogva.

Vizsgálódnak

Az amerikai hadsereg ebben az esetben is azonnal vizsgálatot kezdett, és Zalmay Khalilzad, az Egyesült Államok kabuli nagykövete azt ígérte, hogy megteszik a megfelelő lépéseket, ha a vádak igaznak bizonyulnak.

Afganisztán szerte iszlám szélsőséges harcosok százait tartják fogva amerikai börtönközpontokban. Az egyik ilyen központ a Kabultól északra fekvő bagrami légi támaszponton van. Több őrizetest a Kubában lévő guantánamói támaszpontra küldtek tovább, ahol hónapokon keresztül magánzárkákban ültek. Az amerikai hadsereg még mindig ne zárta le a vizsgálatot három afganisztáni fogoly halálának ügyében, noha közülük ketten 2002 decemberében, egy pedig 2003 júniusában vesztette életét tisztázatlan körülmények között.