Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A szélsőséget segíti a multikulturalizmus

2008.09.27. 14:39
Rettenetes következményekkel járt a multikulturális társadalmi ideál meghirdetése Nagy-Britanniában – nyilatkozta a népszerűségi előnyéből hirtelen sokat vesztő ellenzéki brit Konzervatív Párt egyik vezetője, aki szerint az e politika által teremtett űrbe a szélsőség fészkelte be magát.

Dominic Grieve, az éves kongresszusára készülő legnagyobb brit ellenzéki erő árnyékkormányának belügyminiszter-jelöltje azt mondta: Nagy-Britanniának büszkének kell lennie mindarra, amivel a nagy vallások – köztük az iszlám – hozzájárultak az ország formálásához. Nem szabad azonban elfelejteni a keresztény örökséget sem, mert a kereszténységnek nagyon fontos szerepe van: még sok olyan brit alapeszméit is "színesíti", akik soha nem tették be a lábukat templomba – fogalmazott.

Grieve szerint a multikulturális társadalom megteremtésének hirdetésével csak a lakosság részekre osztását sikerült elérni. Ez a politika elsősorban a bevándorlóknak üzente azt, hogy az ő kulturális hátterük nem igazán fontos és nem is kell vele törődniük. Az eredmény az lett, hogy a multikulturalizmushoz könnyen alkalmazkodó mintaállampolgárt nem sikerült megteremteni, viszont az emberek nagyon elutasítóvá és bátortalanná váltak. Ez a probléma mutatkozik a második és harmadik generációs bevándorló közösségekben, amelyek tagjainak fogalmuk sincs a brit értékekről.

A konzervatív politikus szerint ebbe az űrbe nyomultak be mindkét oldalról a szélsőségesek. Egyrészről a fajgyűlölő politikájáról ismert, bevándorlásellenes Brit Nemzeti Párt, másrészről a fanatikus iszlám csoportok.

Nem véletlen az időzítés: feljövőben a leírt Munkáspárt

Grieve nyilatkozata azután jelent meg, hogy egymás után több felmérés is kimutatta: a Konzervatív Párt, amelynek éves kongresszusa a hétvégén kezdődik, a kormányzó Munkáspárt múlt hétvégi kongresszusa óta sokat vesztett addigi komoly népszerűségi előnyéből.

A legutóbbi közvélemény-kutatás szerint a konzervatívok támogatottsága 3 ponttal 41 százalékra csökkent, a baloldalé ugyanennyivel 32 százalékra emelkedett, vagyis a toryk előző havi, 15 pontos előnye egyszámjegyűvé olvadt, április óta először.

A Munkáspárt egy hete lezajlott kongresszusa előtt a brit politika és a sajtó a kormányfő, Gordon Brown eltávolítására szőtt párton belüli összeesküvések híreivel volt tele, tekintettel a Labour szempontjából katasztrofális közvélemény-kutatási adatokra.

Brownnak azonban a kongresszuson elmondott, igen erőteljes beszédével – amelyben egyebek mellett kijelentette, hogy a mostani súlyos hazai és globális gazdasági helyzetben nincs helye újoncoknak a brit kormány élén – a jelek szerint sikerült hatnia a közvéleményre. A kongresszus után készült első felmérések között volt olyan, amelyik azt mutatta, hogy a toryk népszerűségi előnye néhány nap alatt megfeleződött.

Brown és a Labour támogatottságának politikai kommentátorok szerint jót tehetett az is, hogy a kormányfő a kongresszus előtt nyilvánosan kikelt a befektetési bankárok milliós javadalmazása ellen, mondván: a prémiumkultúra által hajtott felelőtlen kockázatvállalás is oka a most kialakult súlyos pénzügyi válságnak, és e jutalmazási rendszer egyes elemei elfogadhatatlanok.