Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

A szélsőséget segíti a multikulturalizmus

2008.09.27. 14:39
Rettenetes következményekkel járt a multikulturális társadalmi ideál meghirdetése Nagy-Britanniában – nyilatkozta a népszerűségi előnyéből hirtelen sokat vesztő ellenzéki brit Konzervatív Párt egyik vezetője, aki szerint az e politika által teremtett űrbe a szélsőség fészkelte be magát.

Dominic Grieve, az éves kongresszusára készülő legnagyobb brit ellenzéki erő árnyékkormányának belügyminiszter-jelöltje azt mondta: Nagy-Britanniának büszkének kell lennie mindarra, amivel a nagy vallások – köztük az iszlám – hozzájárultak az ország formálásához. Nem szabad azonban elfelejteni a keresztény örökséget sem, mert a kereszténységnek nagyon fontos szerepe van: még sok olyan brit alapeszméit is "színesíti", akik soha nem tették be a lábukat templomba – fogalmazott.

Grieve szerint a multikulturális társadalom megteremtésének hirdetésével csak a lakosság részekre osztását sikerült elérni. Ez a politika elsősorban a bevándorlóknak üzente azt, hogy az ő kulturális hátterük nem igazán fontos és nem is kell vele törődniük. Az eredmény az lett, hogy a multikulturalizmushoz könnyen alkalmazkodó mintaállampolgárt nem sikerült megteremteni, viszont az emberek nagyon elutasítóvá és bátortalanná váltak. Ez a probléma mutatkozik a második és harmadik generációs bevándorló közösségekben, amelyek tagjainak fogalmuk sincs a brit értékekről.

A konzervatív politikus szerint ebbe az űrbe nyomultak be mindkét oldalról a szélsőségesek. Egyrészről a fajgyűlölő politikájáról ismert, bevándorlásellenes Brit Nemzeti Párt, másrészről a fanatikus iszlám csoportok.

Nem véletlen az időzítés: feljövőben a leírt Munkáspárt

Grieve nyilatkozata azután jelent meg, hogy egymás után több felmérés is kimutatta: a Konzervatív Párt, amelynek éves kongresszusa a hétvégén kezdődik, a kormányzó Munkáspárt múlt hétvégi kongresszusa óta sokat vesztett addigi komoly népszerűségi előnyéből.

A legutóbbi közvélemény-kutatás szerint a konzervatívok támogatottsága 3 ponttal 41 százalékra csökkent, a baloldalé ugyanennyivel 32 százalékra emelkedett, vagyis a toryk előző havi, 15 pontos előnye egyszámjegyűvé olvadt, április óta először.

A Munkáspárt egy hete lezajlott kongresszusa előtt a brit politika és a sajtó a kormányfő, Gordon Brown eltávolítására szőtt párton belüli összeesküvések híreivel volt tele, tekintettel a Labour szempontjából katasztrofális közvélemény-kutatási adatokra.

Brownnak azonban a kongresszuson elmondott, igen erőteljes beszédével – amelyben egyebek mellett kijelentette, hogy a mostani súlyos hazai és globális gazdasági helyzetben nincs helye újoncoknak a brit kormány élén – a jelek szerint sikerült hatnia a közvéleményre. A kongresszus után készült első felmérések között volt olyan, amelyik azt mutatta, hogy a toryk népszerűségi előnye néhány nap alatt megfeleződött.

Brown és a Labour támogatottságának politikai kommentátorok szerint jót tehetett az is, hogy a kormányfő a kongresszus előtt nyilvánosan kikelt a befektetési bankárok milliós javadalmazása ellen, mondván: a prémiumkultúra által hajtott felelőtlen kockázatvállalás is oka a most kialakult súlyos pénzügyi válságnak, és e jutalmazási rendszer egyes elemei elfogadhatatlanok.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!