Olga, Liliána
20 °C
35 °C

Melegvoksokra hajtanak a brit konzervatívok

2004.03.26. 11:51
Látványosan nyit a homoszexuálisok felé a brit Konzervatív Párt. A tizenhat éve még a melegszervezetek támogatását tiltó rendelkezéseket életbe léptető toryk hétfőn száz melegaktivista előtt kívánják bizonyítani, most már nem kívánnak beleszólni az állampolgárok magánéletébe és szexuális preferenciáiba.
Frissen felfedezett melegbarátságát kívánja demonstrálni hétfőn a brit Konzervatív Párt. Több helyi önkormányzati és európai uniós választás tapasztalatai alapján a pártok egyre inkább számolnak a melegek szavazataival - írja a Guardian.

A melegeken múlt

Hogy a "melegszavazat" valóban létezik, arra a legjobb példát Brighton esete adja. A város vezető melegjogi aktivistája 1999-ben megunta, hogy hét éve folytat eredménytelen küzdelmet a homoszexuálisok érdekében a helyi - munkáspárti - önkormányzattal. "1992 és 98 között egyetlen helyi melegszervezet sem kapott önkormányzati támogatást, bár a városban harmincötezres meleg közösség él" - mesélte a Guardiannak James Leward.

A melegjogi harcos felmérést végzett a választókerületben, majd kiválasztott hatot, ahol a melegek szavazata dönthet. Lapjában melegjogi kérdésekről kérdezte az induló jelölteket, majd az interjúk alapján ajánlatot is tett olvasóinak. A választásokon az a hat jelölt győzött, akiket a melegközösség támogatott.

Döntésképes szavazóréteg

A melegpárti retorikának köszönheti sikerét Caroline Lucas zöldpárti euroképviselő is. Bár a melegaktivisták - így a Meleg Konzervatívok vezetője, James Davenport - szerint a melegeket sem kizárólag a melegjogok érdeklik, bizonyos kérdések mégis egységesen mozgósítják a közösséget - írja a Guardian.

Az eredmények gondolkozóba ejtették a brit pártokat - a legjobb példa erre, hogy a melegjogi harc központi témájának számító, a helyi önkormányzatokat a homoszexuális szervezetek támogatásától eltiltó, 28. bekezdés néven elhíresült rendeletet elfogadtató konzervatívok is nyitnak a melegek felé.

Együttérző támogatók

Jövő hétfőn a Charles Hendry, a párt alelnöke és árnyék-ifjúságiminisztere száz melegszervezeti aktivistával találkozik majd a parlamentben. A rendezvényt az új tory vezér, Michael Howard is "együttérző támogatásáról" biztosította.

A 28. bekezdést annak idején elfogadtató pártvezér mindenesetre annyira nem együttérző, hogy személyesen is megjelenjen a találkozón - írja a Guardian.

Libertariánus előretörés

A konzervatívoknál tapasztalható változás James Davenport szerint természetes folyamat eredménye. "A polgárok magánéletét békén hagyó államról van szó, és a konzervatív libertarianizmus pontosan erről szól. Beleütni az orrod mások dolgába tipikusan munkáspárti" - jelentette ki a Meleg Konzervatívok vezetője. A 28. bekezdés abban az időszakban született, amikor a toryknál az autoriter szárny volt hatalmon.

"A konzervatív párt olyan, mint egy nagy templom. Van egy nagy autoritariánus hajója, meg van libertárius hajója is - ez utóbbi nem támogatja az állami beavatkozást, és ez pont megfelel a melegjogok kérdésének. A munkáspártnak nincs libertárius szárnya. A libertarianizmus és a szocializmus összeegyeztethetetlenek" - indokolta a Guardiannak Davenport, miért is kellene a torykat választania a melegeknek.