Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Partizánharcot vár a törzsektől Szaddám

2003.03.25. 20:45
A Szaddammal lojális törzsek is a szövetségesek ellen törhetnek, miután az iraki elnök erre szóllította fel őket. A törzsfőknek azt üzente: "mindannyian katonai vezetők vagytok"! A törzsektől Szaddam partizán harcot vár
Szaddám Huszein iraki elnök kedden felszólította országának törzseit, hogy szálljanak szembe az amerikai-angol fegyveres erőkkel. A felhívást az állami televízióban olvasta fel egy bemondó.

"Az ellenség megtámadta földeteket és most törzseitek és családjaitok ellen követ el erőszakot. Harcoljatok az ellenség ellen, akárhol is van, anélkül, hogy támadási parancsra várnátok a katonai vezetőktől" - hívta fel Szaddám a törzsi vezetőket. "Ha bármi kárt okoztok nekik, mindegy, milyen keveset, menekülni fognak. Ne várjatok rendeleteinkre. Csak harcoljatok ellenük. Mindnyájan katonai vezetők vagytok" - idézi tovább az iraki elnök szavait a Reuters.

Többszázezren kapcsolódnak be a harcokba?

Szaddám azt javasolta a törzseknek, hogy kis csoportokban harcoljanak, az ellenség nagyobb létszámú egységeitől távolabb lévő járműveire és utóvédcsapataira mérjenek csapásokat "szünet nélkül, éjjel és nappal". A törzsfők támogatásának elnyerése nagyon fontos Szaddám Huszein számára, mivel közel százezer, a törzsfőket követő fegyveres férfi csatasorba állítását jelentheti.

A hagyományos törzsi szervezeteknek az iraki elnök az 1991-ben vívott öbölháború után kezdte visszaadni azok régi jogait, amikor hatalmának megerősítéséhez használta a törzsi kapcsolatokat.