Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Nem tudni, mi okozta a toulouse-i vegyiüzem-katasztrófát

2001.09.24. 13:57
Hétfőn reggel felfüggesztették az eltűntek utáni kutatást a Toulouse peremén fekvő vegyi üzem pénteken romhalmazzá vált helyszínén. Hétfői összesítés szerint a kivételes erejű detonációban 29 ember vesztette életét, 2442 fő sebesült meg, akik közül 782-t kellett kórházba vinni, s 34 sebesült továbbra is válságos állapotban van.
A mentést végző csoport vezetője szerint úgyszólván semmi esélye, hogy a törmelék alatt eltűntek lennének, miután az AZF telepén a robbanás idején jelen volt összes dolgozót listára vették. A keresést csak abban az esetben újítják fel, ha a céggel kapcsolatban álló valamelyik külső vállalat jelzi, hogy alkalmazottai esetleg az üzem területén tartózkodtak a katasztrófa pillanatában.

Továbbra sem tudni, mi okozta a robbanást

Az anyagi károk egyelőre felmérhetetlenek, de csillagászati összegekre rúgnak. A TotalFinaElf olajkonszern tulajdonában lévő, műtrágya-alapanyagot előállító üzem teljesen megsemmisült, a gyártelep helyén 50 méter átmérőjű 6-10 méter mélységű kráter tátong. Az üzem körzetében fekvő lakóépületek közül 500 lakhatatlanná vált, 69 iskola, 18 kollégium megrongálódott, két gimnázium romba dőlt - az egyikben egy tizenéves diák életét vesztette. A toulouse-i Mirail egyetem kényszerszabadságra küldte 25 ezer hallgatóját.

A Richter-skála szerinti 3,2-es erősségű földrengéshez hasonló robbanás okait egyelőre teljes homály fedi. A elrendelt vizsgálat semmilyen feltételezést nem zár ki, bár hivatalos részről inkább a véletlen, emberi hibából származó baleset eshetőségét hangsúlyozzák, ami érthető törekvés az amerikai terrortámadások okozta pánikközeli hangulatban.

A nitrátammónium csak 200 fokon idéz elő ilyen robbanást

Daniel Vaillant belügyminiszter egy hétfői rádiónyilatkozatában szintén a baleset valószínűségére utalt, de elismerte, hogy a nyomozás jelenlegi állásánál ezt nem lehet egyértelművé tenni. Szakemberek viszont kételkednek abban, hogy az önmagában nem robbanásveszélyes, porszerű állagú, könnyen oldódó nitrátammónium külső beavatkozás nélkül ilyen, bombarobbanással egyenértékű detonációt idézhetne elő. A Libération vegyészeket idéz, akik szerint a nitrátammóniumnál nincs kritikus tömeg, nem játszhatott tehát szerepet a láncreakció kiváltásában az a tény, hogy az AZF silójában 200 tonnányi vegyi anyagot tároltak, az ugyanis a szabad levegőn párolog, és hamar lehűl. Az anyag jellemző tulajdonsága, hogy csak melegítés hatására - kétszáz fokon - bomlik részeire, s idéz elő ilyen jellegű reakciót. Ehhez egy öngyújtó lángja semmiképp sem elegendő.

A France-Soir információi szerint a szintén Toulouse határába telepített SNPE (lőpor- és robbanószergyártó vállalat) az előző hetekben figyelmeztetést kapott - utalása szerint a belbiztonsági rendőrségtől - vegyi üzemeket fenyegető terrorista veszélyről. A bulvárlap tudni véli azt is, hogy egy bevallottan szélsőjobboldali szervezet - az SOS - Racaille (SOS - Csőcselék) - szeptember 19-én, a szomszédos toulouse-i üzemben bekövetkezett robbanás előtt két nappal postázott üzenetében hasonló figyelmeztetés szerepelt, érdekes azonban, hogy a levél csak pénteken jutott el a címzetthez. A France-Soir nem zárja ki, hogy antedatált levélről van szó, amellyel szélsőjobboldali körök akartak feszültséget kelteni. Megjegyzi, hogy végül is nem a hadianyaggyártó SNPE-t, hanem a műtrágyaipari terméket előállító AZF-et érte a pusztító katasztrófa a 650 ezer lakosú nagyváros peremén.