Emőke
-4 °C
9 °C

Nem terrortámadás érte a toulouse-i vegyi üzemet

2001.09.25. 15:30
A toulouse-i AZF vegyi üzemben történt pénteki pusztító erejű robbanást 99 százalékos bizonyossággal a körülmények véletlen egybeeséséből származó láncreakció idézte elő, a merénylet hipotézise kizárható - közölte a vizsgálatban illetékes ügyész, s egyúttal a biztonsági mulasztások lehetőségére is utalt. A tragédiában 29-en vesztették életüket és 2444-n sebesültek meg, tucatnyi középület vált használhatatlanná.
Michel Bréard toulouse-i ügyész, aki négy nap után nyilatkozott a sajtó képviselői előtt, a helyszíni vizsgálatok és az időközben meghallgatott tanúk beszámolója alapján arra a következtetésre jutott, hogy elvethető a terrorista akció feltételezése, a további feltárási munkáknak az AZF-hangárban elhelyezett 200-300 tonna ammóniumnitrát tárolási körülményeiből származó, egyelőre tisztázatlan eredetű láncreakció kiváltó okait kell feltárnia.

Utalt arra, hogy az 1924-ben létesített üzemben figyelmen kívül hagyták egy olyan fizikai-kémiai reakció veszélyét, amely az elmúlt 80 év során zajlott folyamat kialakulása következtében - az utóbbi napok különleges időjárási körülményei között - felgyorsult, és elvezetett a robbanáshoz. Megemlítette, hogy a hangár betonalapzata 1930-ban készült, az idők folyamán lukacsos szerkezetűvé vált, s az alatta levő talajból beszivároghattak szerves anyagok az ammóniumnitrát tömegébe, s előidézhették az anyag felbomlását és felforrósodását.

Több mint kétezer sérült

A Libération keddi számában idézte Armand Lattes toulouse-i egyetemi vegyészprofesszort, aki szerint ilyen nagyságrendű detonációt csak rendkívüli mértékű felforrósodás okozhat, a hangárban tárolt anyag ugyanis 200 celsius fokon válik robbanékonnyá.

A nyomozás nem szándékos emberölés irányában folyik. A 29 halálos áldozattal és 2444 sebesüléssel járó üzemi katasztrófa az utóbbi 30 évben Franciaországban történt legsúlyosabb szerencsétlenség.

Bezárhatják a toulouse-i vegyi üzemeket

A robbanás centrumából kiinduló elemi erejű detonáció lakó- és középületek, iskolák és egyetemi kollégiumok tucatjait tette használhatatlanná, súlyosan megrongálódott egy 350 fős pszichiátriai intézet is. A kormány és az érintett intézmények 30 millió frank gyorssegélyt utaltak ki Toulouse megsegítésére.

A 650 ezer lakosú nagyváros peremén épült, hivatalos kategorizálás szerint veszélyesnek minősülő vegyigyárak bezárása a katasztrofális események óta ismét napirenden van.