Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Felrobbant a toulouse-i vegyi üzem

2001.09.22. 10:57
Nagy erejű robbanás történt a toulouse-i vegyi üzemben pénteken délelőtt 10 óra 20 perc körül. Az üzemben a robbanás idején háromszázan dolgoztak. A szombat reggeli adatok szerint huszonkét ember meghalt és 650-en megsebesültek, akik közül 30-an súlyos sérüléseket szenvedtek. A helyszínen nagy erőkkel dolgoznak a mentőalakulatok. A rendőrség jelentése szerint ipari balesetről van szó.
A toulose-i vegyiüzemben - ahol már 1998-ban is történt egy robbanás - ammóniumnitrátot állítanak elő, amelyet az Ariane-rakéták hajtóanyagához használnak, és egyes műtrágyák alapanyagául is szolgál. A két egymást követő robbanás után hatalmas gázfelhő szállt fel, amelyről a helyszínen tartózkodók azt gondolták, hogy mérgező, ezért pánik tört ki. "A gáz azonban első elemzésre nem bizonyult mérgezőnek" -jelentette ki Hubert Fournier, helyi szakértő.

A Reuters jelentése szerint evakuáltak egy iskolát, mert a robbanások következtében összedőlt egy üzlethelyiség, több épület ablakai betörtek. A telefonvonalak időszakosan lebénultak, a Toulouse-Blagnac-i repülőteret lezárták, a városba irányuló légiforgalmat elterelték, leállították a városi közlekedést, nem működött a metró sem.

Amikor Lionel Jospin francia miniszterelnök értesült a történtekről, azonnal a helyszínre sietett. Rádiónyilatkozatában elmondta: "Nagyszámú áldozatról van szó, de még nem tudok konkrét adatokkal szolgálni".

A szombat reggeli adatok eddig 650 embert kellett kórházba szállítani - közülük 30 sebesült állapota igen súlyos - , de további 1900 könnyű sérültet részesítettek elsősegélyben. Tizenöt embert eltűntként tartanak számon - ők feltehetően a vegyi üzemet elpusztító tűzvésznek estek áldozatul. A robbanás ereje megfelelt egy 3,2-es erősségű földrengésnek; az üzem helyén 50 méter átmérőjű kráter jelzi a robbanás középpontját.