Dániel, Daniella
16 °C
30 °C

Folytatódik az európai tőzsde konszolidációja

2000.08.27. 18:07
,,Az akarathoz erő is kívántatik", tartja egy magyar mondás, de valószínűleg ezt másképp gondolta a svéd OM Gruppen, amikor közölte Don Cruickshankkel, a londoni tőzsde elnökével, hogy fel kívánja vásárolni a londoni tőzsdét (LSE), 803 millió fontért.
Cruickshank úr azonnal visszaautasíttotta a svéd ajánlatot, mivel szerinte ez az ,, ajánlat nem olyan hasznos a LSE részvényesei számára, mint a frankfurti tőzsdével való egyesülés ".

Két európai tőzsde csoport : az Euronext és az iX

Mint köztudott a LSE és a Deutsche Börse a múlt hó közepén jelentették be egyesülési szándékukat. Az új, közös tőzsde iX névre hallgatna és fele-fele arányban lenne a két alapító tulajdonában. Az alapítási szándék aláírásával egyidőben iX már alá is írt egy megállapodást a NASDAQ-kal, mely megkönnyítené az európai és észak-amerikai részvények cseréjét.Csupán pár héttel az iX alapítása előtt három másik európai tőzsde ( Párizs, Amszterdam és Brüsszel) egyesült Euronext néven.

Az új, közös tőzsde iX névre hallgatna és fele-fele arányban lenne a két alapító tulajdonában
E három tőzsde remélte, hogy ezzel lerakják egy nagy, pán-európai tőzsde alapjait és ezért felajánlották mind a németeknek, mind pedig az angoloknak, hogy csatlakozzanak az Euronexthez. Miután e két tőzsde más útra lépett, az Euronext Európán kívül keresett társakat. Így hozta létre a GEM (Global Equity Market) tervet a New York-i és több, jelentős ázsiai tőzsdével közösen.

Az iX terv egy hatékony ötlet a GEM-mel szemben és egy jelentős lépés egy ,, Global Exchange ,, létrehozásában.

A svéd ajánlat azonban megzavarta a dolgok nyugodt menetét. Az OM Gruppen valószínűleg felbuzdult a hét elején megjelent Bloomberg véleménykutatáson, mely kimutatta, hogy még messze jár a LSE és a Deutsche Börse managementje a részvényesek bizalmának a megnyerésében. Legalább 75 százalék igenre lenne szükségük főleg Londonban, a határozott igen, ennek csupán egy töredéke. A svédek 803 millió fontot kínálnak a LSE-ért, melyet készpénzben és részénycserével finanszíroznának : Minden egyes LSE részvényért (23.5 font), 7 fontot fizetnének ki és emelett még 1 OM Gruppen részvényt (20 font) kínálnak fel. Ez 15 százalék prémiumot jelentene a LSE részvényeseknek, de az elnök szerint az OM részvényeket túlértékelik, mivel pillanatnyilag az éves bevétel 80-szorosát érik. Emelett Cruickshank legnagyobb aggálya, hogy -a LES-nél ötször kisebb- svéd tőzsde semmi stratégiai előnyt nem tudna a londoni tőzsdének nyújtani. Mint mondja : ,, Stockholmban az Eurotop 300 indexnek csupán 5 százaléka van jelen, szemben a londoni 34 és a frankfurti 12 százalékkal ".

Skandináv ambíciók

Az OM Gruppen már egy ideje jelen van Angliában, többek között övé a UK Power Exchange, melyen az áramipari szerződésekre lehet future-ökkel kereskedni. Emelett nemrég hozott létre az Amerikai Morgan Stanley Dean Witterrel párban egy 100 millió eurós közös céget Jiway néven, ami egy nemzetközi, on-line kereskedelmi tőzsde lesz és 50 százalékos piaci részesedésre számít már két éven belül.

Azonban meglepő lenne, ha az angolok a svéd partnert választanák a németek helyett. Igaz, több pont is tisztázatlan az iX-szel kapcsolatban (pl. : a számítógépes rendszer, a likviditás rendezése és a tranzakciók átláthatósága), mégis ez az út tűnik a legígéretesebbnek. Főleg, ha a tárgyalások sikerrel járnak a milanói és a madridi tőzsdékkel, akikre viszont az Euronext is pályázik.

Az elemzők még egy iX-Euronext fúziót se tartanak lehetetlennek, bár az már ütközhet az amerikai és európai antitröszt törvényekkel.

Pillanatnyilag szeptember 14-e a döntő dátum, e napon kell ugyanis az angol és a német részvényeseknek döntést hozni az iX-szel kapcsolatban. Míg a Deutsche Börse döntő részben német és nemzetközi bankok kezében van, addig a londoni tőzsde tulajdonosi összetétele sokkal szétszórtabb, így a szavazás eredménye is nehezebben kimutatható az LSE-n.

Amennyiben valóban létrejön az iX, akkor Európa legnagyobb és a világ harmadik legnagyobb tőzsdéjévé válna. A hosszútávú sikerhez még fontos lenne tudni, hogy a három, még független és valamirevaló tőzsde - a milánói, a madridi és a zürichi - az iX-szet vagy az Euronextet fogja-e választani.

Persze egy oligopol vagy monopol helyzet nem lenne feltétlenül kedvező, azonban elgondolkodhatunk azon, hogy egy közös európai-amerikai-ázsiai tőzsderendszer, milyen nagy előnyöket rejt magában : Az információtechnológiai rendszerek koordinálása, az információáramlás felgyorsítása és egy növekvő piaci likviditás létrejötte serkentő hatással lenne - többek között - az európai részvénypiacra is.