Valér
4 °C
8 °C

Heves harcok Tripoliban

2008.05.12. 15:42
A kormánypárti fegyveresek és a Hezbollah közti összecsapásokban nehézfegyverzetet is bevetettek.

Kiújultak a heves harcok hétfőn az észak-libanoni Tripoliban a kormánypárti és az ellenzéki fegyveres csoportok között - közölték biztonsági források és szemtanúk.

A legelkeseredettebb összecsapások Báb et-Tebbáne és Dzsabal Mohszen negyedekben bontakoztak ki, ahonnan a kormányerők egynapi megszállás után visszavonulásra kényszerültek. Az eddigi jelentések szerint egy ember életét vesztette, de halálát feltehetően egy eltévedt lövedék okozta.

A tengerparti város több kerületében, nehézfegyverzet bevetésével vasárnap is ádáz harcok folytak, akárcsak a Bejrút környéki hegyekben, ahol hétfő jelentések szerint legkevesebb harminchatan haltak meg a Valid Dzsumblatt drúz vezető kormánypárti fegyveresei és a Hezbollah síita szervezet harcosai közötti ellenségeskedésekben.

A Hezbollah 14 emberét vesztette el, de fegyveresei megszállták Alej körzetét, még mielőtt Dzsumblatt megegyezett volna abban, hogy a területet átengedi a libanoni hadseregnek.

Hétfőn legkevesebb tizenegy személy vesztette életét a Bejrút melletti városban kitört összecsapásokban - közölték kórházi források. A libanoni főváros délkeleti határán, a hegyre épült Sueifátban is kormányhoz hű és ellenzéki erők csaptak össze. Az ellenségeskedésekben több mint húszan megsebesültek.

A legutóbbi adatok szerint 81 halottja és 250 sebesültje van a hat napja tartó libanoni harcoknak, amelyek azután kezdődtek, hogy a Nyugat-barát kormány törvénytelennek nyilvánította a Szíria és Irán által támogatott Hezbollah katonai távközlési hálózatát. Az 1975 és 1990 közötti polgárháború óta a mostani a legsúlyosabb válság az arab országban.