Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Törökországnak nem sürgős

2002.12.09. 12:33
Törökország elfogadná, hogy az Európai Unió hat hónappal elhalassza a csatlakozási tárgyalások megkezdésének dátumáról szóló bejelentést. Yasar Yakis török külügyminiszter szimbolikus értékűnek tartaná, ha a bejelentés a jövő júniusi görögországi csúcstalálkozón hangzana el.
Yasar Yakis török külügyminiszter a Radikal című ankarai újságnak úgy nyilatkozott, hogy "dönthetnek úgy a koppenhágai csúcstalálkozón, hogy a szaloniki európai csúcson, 2003 júniusában jelentik be a Törökországgal indított csatlakozási tárgyalások kezdetének idopontját. Ez esetben Görögország lesz az, aki megadja nekünk a dátumot, jelképes döntésként a két NATO-szövetséges és viszálykodó bajtárs közötti kapcsolatokra nézve".

Koppenhágában nem várható döntés

A török kormány mostanáig azt követelte, hogy a koppenhágai EU-csúcs, amelyet csütörtökön és pénteken tartanak, szilárd és végleges dátumot tűzzön ki a csatlakozási tárgyalások kezdetére, amit a soros EU-elnökséget betöltő Dánia miniszterelnöke a hétvégén kategorikusan elutasított.

"A csatlakozási tárgyalások időpontját az olasz EU-elnökség alatt is bejelenthetik, 2003 decemberében, de előnyben részesítjük a szaloniki csúcsot, dátumként 2004 tavaszával" - mondta a külügyminiszter az ankarai újságnak. Kosztasz Szimitisz, az EU következő soros elnökségét betöltő Görögország miniszterelnöke a hétvégén kijelentette, hogy amilyen gyorsan csak lehet, "nevezetesen 2004-ben", el kell kezdeni a csatlakozási tárgyalásokat Törökországgal.

2005-nél korábbi dátumot szeretnének

Yakis mindegyik esetben azt szeretné, ha a csatlakozási folyamat már 2004 májusa előtt elindulna, mert a tíz új ország belépése az unióba kétségessé teheti a török jelöltséget. "Nehéz lenne megszerezni huszonöt ország kezességvállalását a mostani 15 helyett" - vélekedett a török diplomácia irányítója, magyarázatként a 2005-ös dátum következetes ankarai elutasításra.

Jacques Chirac francia elnök és Gerhard Schröder német kancellár a múlt héten < href="//index.hu/politika/kulhirek/?main:2002.12.06&111905"> megállapodott, hogy Koppenhágában kétszakaszos eljárást terjeszt a többi EU-tagállam elé. Eszerint a 2004. decemberi EU-csúcs döntene arról, hogy 2005. július elsején megkezdődhetnek-e a csatlakozási tárgyalások Ankarával, amit Recep Tayyip Erdogan, a Törökországban kormányzó Igazság és Haladás párt vezetője elvetett. A tárgyalások akkor indulhatnak meg, ha az Európai Bizottság 2004 végéig úgy ítéli meg, hogy Törökország a belépés összes, demokráciát érintő kikötését teljesítette.

Erdogan: Az EU kettős mércével mér

Erdogan hétfőn Koppenhágában ismételten találkozott Anders Fogh Rasmussen dán kormányfővel, hogy megpróbálja elérni a tárgyalások jövő évi megkezdését. Megbeszélésük után Rasmussen úgy nyilatkozott, hogy a csatlakozási tárgyalások előtt Törökországnak bizonyítania kell: végrehajtotta az előírt politikai és emberjogi reformokat. "A reformokra nem papíron, hanem a gyakorlatban van szükségünk" - közölte.

Erdogan megvádolta az uniót, hogy kettős mércével mér. "Hat ország is van, amely nem felel meg a politikai követelményeknek, mégis kaptak tárgyalási dátumot" - jelentette ki, és hozzátette: Törökországban még a hét végéig elfogadnak két kulcsfontosságú reformcsomagot. A török politikust kedden az Egyesült Államokba várják, amely erőteljesen támogatja Ankara belépési szándékát az EU-ba.