Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Törökországnak nem sürgős

2002.12.09. 12:33
Törökország elfogadná, hogy az Európai Unió hat hónappal elhalassza a csatlakozási tárgyalások megkezdésének dátumáról szóló bejelentést. Yasar Yakis török külügyminiszter szimbolikus értékűnek tartaná, ha a bejelentés a jövő júniusi görögországi csúcstalálkozón hangzana el.
Yasar Yakis török külügyminiszter a Radikal című ankarai újságnak úgy nyilatkozott, hogy "dönthetnek úgy a koppenhágai csúcstalálkozón, hogy a szaloniki európai csúcson, 2003 júniusában jelentik be a Törökországgal indított csatlakozási tárgyalások kezdetének idopontját. Ez esetben Görögország lesz az, aki megadja nekünk a dátumot, jelképes döntésként a két NATO-szövetséges és viszálykodó bajtárs közötti kapcsolatokra nézve".

Koppenhágában nem várható döntés

A török kormány mostanáig azt követelte, hogy a koppenhágai EU-csúcs, amelyet csütörtökön és pénteken tartanak, szilárd és végleges dátumot tűzzön ki a csatlakozási tárgyalások kezdetére, amit a soros EU-elnökséget betöltő Dánia miniszterelnöke a hétvégén kategorikusan elutasított.

"A csatlakozási tárgyalások időpontját az olasz EU-elnökség alatt is bejelenthetik, 2003 decemberében, de előnyben részesítjük a szaloniki csúcsot, dátumként 2004 tavaszával" - mondta a külügyminiszter az ankarai újságnak. Kosztasz Szimitisz, az EU következő soros elnökségét betöltő Görögország miniszterelnöke a hétvégén kijelentette, hogy amilyen gyorsan csak lehet, "nevezetesen 2004-ben", el kell kezdeni a csatlakozási tárgyalásokat Törökországgal.

2005-nél korábbi dátumot szeretnének

Yakis mindegyik esetben azt szeretné, ha a csatlakozási folyamat már 2004 májusa előtt elindulna, mert a tíz új ország belépése az unióba kétségessé teheti a török jelöltséget. "Nehéz lenne megszerezni huszonöt ország kezességvállalását a mostani 15 helyett" - vélekedett a török diplomácia irányítója, magyarázatként a 2005-ös dátum következetes ankarai elutasításra.

Jacques Chirac francia elnök és Gerhard Schröder német kancellár a múlt héten < href="//index.hu/politika/kulhirek/?main:2002.12.06&111905"> megállapodott, hogy Koppenhágában kétszakaszos eljárást terjeszt a többi EU-tagállam elé. Eszerint a 2004. decemberi EU-csúcs döntene arról, hogy 2005. július elsején megkezdődhetnek-e a csatlakozási tárgyalások Ankarával, amit Recep Tayyip Erdogan, a Törökországban kormányzó Igazság és Haladás párt vezetője elvetett. A tárgyalások akkor indulhatnak meg, ha az Európai Bizottság 2004 végéig úgy ítéli meg, hogy Törökország a belépés összes, demokráciát érintő kikötését teljesítette.

Erdogan: Az EU kettős mércével mér

Erdogan hétfőn Koppenhágában ismételten találkozott Anders Fogh Rasmussen dán kormányfővel, hogy megpróbálja elérni a tárgyalások jövő évi megkezdését. Megbeszélésük után Rasmussen úgy nyilatkozott, hogy a csatlakozási tárgyalások előtt Törökországnak bizonyítania kell: végrehajtotta az előírt politikai és emberjogi reformokat. "A reformokra nem papíron, hanem a gyakorlatban van szükségünk" - közölte.

Erdogan megvádolta az uniót, hogy kettős mércével mér. "Hat ország is van, amely nem felel meg a politikai követelményeknek, mégis kaptak tárgyalási dátumot" - jelentette ki, és hozzátette: Törökországban még a hét végéig elfogadnak két kulcsfontosságú reformcsomagot. A török politikust kedden az Egyesült Államokba várják, amely erőteljesen támogatja Ankara belépési szándékát az EU-ba.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!