Auguszta
-3 °C
2 °C

Bush visszavette a vezetést

2004.10.15. 14:50
Megtörte John Kerry lendületét és statisztikailag kimutatható előnyre tett szert a közvélemény-kutatásokban George W. Bush. A Zogby közvélemény-kutató felmérésében Bush két napja kezdett feljönni, a felmérések szerint vesztes vita után pedig kitört a hetek óta tartó döntetlenből. Kerrynek leginkább pártján belül kéne hajszolnia a szavazatokat.
Négy százalékpontos, statisztikailag kimutatható előnyre tett szert az amerikai közvéleményben George W. Bush az utolsó elnökválasztási vitát követően, jelentette a Reuters. A Zogby International, a politikai felmérésekre specializálódott amerikai közvélemény-kutató legfrissebb adatai szerint Busht 48 százalék, John F. Kerryt 44 százalék támogatja. A felmérés hibahatára 2,9 százalékpont.

Bizonytalanokat állított maga mellé

Bush a legnagyobb javulást a biztos szavazók hat százalékát kitevő bizonytalanok, azaz az egyik jelölt mellett sem elkötelezett, de részvételét biztosra ígérő választók körében érte el. A korábbi mérésekben a csoport tizennyolc százaléka támogatta Bush újraválasztását, arányuk most huszonöt százalékra nőtt.

Bush legnagyobb előnye azonban hívei szavazási fegyelmében van, a Zogby mérései szerint a republikánus hívek nyolcvankilenc százaléka elkötelezett Bush-párti. Kerryt csak a demokraták hetvenkilenc százaléka támogatja. A közvélemény-kutató szerint Kerry párthívei meggyőzésével teheti a legtöbbet novemberi sikeréért.

Fordulat

A Zogby felmérése úgynevezett követőmérés, azaz három nap eredményeit összegzi. A tendenciák követésére kiválóan alkalmas módszer jelentős Bush-előretörést mutat, a vita előtti nap még Kerry két százalékpontos - a hibahatáron belüli - előnyét mutatta a mérés, a vita napján már Bush vezetett a statisztikai hibahatáron belül, egy százalékponttal. A csütörtöki előretörés, a kitörés a döntetlenből így drasztikus változást mutat az amerikai közvéleményben.

Izgalmasan alakul az államonkénti verseny is. Három napja Kerry több helyen is előretört, az elmúlt két napban azonban Bush javított helyzetén. Legnagyobb sikereként kiegyenlített a stabilan demokratának számító, tizenöt elektori szavazatot adó New Jersey-ben, ahogy ismét döntetlenre hozta a három napja Kerry oldalára álló Minnesotát és az eddig inkább Kerry felé hajló Wisconsint is. Összességében azonban Kerry nagyot javított legutóbbi összegzésünk óta.

Az elektori szavazatok eloszlása
 Biztos elektorValószínű elektorBizonytalan elektorÖsszesen
Bush1697427270
Kerry1437055268
(forrás: Slate MSN)
Biztos elektor: egy elektori helyet akkor veszünk biztosra, ha a jelölt a hibahatár kétszeresével vezet az adott államban
Valószínű elektor: a jelölt a hibahatárnál nagyobb, de a hibahatár kétszeresénél kisebb előnnyel vezet
Bizonytalan elektor: a jelölt a hibahatáron belüli előnnyel vezet