Piroska
3 °C
3 °C

Kizárták a korrupt képviselőt

2002.07.25. 11:26
Hiába fenyegetőzött moonwalkos búcsúval, a képviselőház elsöprő többséggel döntött egy korrupciós ügyben bűnösnek talált demokrata kongresszusi képviselő kizárásáról. A kizárt Traficant szerint a kormányzat bosszújáról van szó, amiért sokszor felszólalt a helyi APEH, az IRS tevékenysége ellen. A csípőfarmert és a hetvenes évek stílusát a képviselőházban is népszerűsítő ohioi képviselőt kenőpénzek elfogadása mellett adócsalásban is bűnösnek ítélte a bíróság.
"Börtönbe vonulok, mielőtt lemondanék, és elismerek valamit, amit soha nem követtem el" - jelentette ki James Traficant képviselő az Egyesült Államok kongresszusának alsóházában, miután a képviselők 420-1 arányban kizárása mellett döntöttek. Trafficantot - aki a második kizárásra ítélt képviselő az amerikai polgárháború óta - egy clevelandi bíróság ítélte el kenőpénzek és egyéb kedvezmények elfogadása miatt, és a képviselőház etikai bizottsága is kizárását javasolta - jelentette az AP.

Hazug vallomások

James Traficant
"Mindenre felkészültem, kész vagyok börtönbe vonulni. Csak zárjanak ki nyugodtan" - mondta dacosan szavazás előtti záróbeszédében Traficant. A demokraták ohioi képviselője szerint az ügyészség és a szövetségi nyomozóhatóságok ellene felhozott vádpontjai nem bizonyítottak, míg a tanúvallomások hazugságokon alapulnak - írta a CNN. Az egész idő alatt ártatlanságát hangsúlyozó képviselő - akit kilencszer választottak meg körzetében - szerint nem helyes, hogy elveszik választóitól képviselőjüket.

A képviselőház etikai bizottságának tagjai szerint azonban az ohioi képviselő elleni bizonyítékok minden kétséget kizárnak. "Pénzért, a farmján végzett munkáért és mezőgazdasági felszerelésért cserébe visszaélt hivatali hatalmával" - jelentette ki Traficantról Zoe Lofgreen, az etikai bizottság egyik demokratapárti képviselője. A képviselőt 10 vádpontban, zsarolásért, vesztegetésért és adócsalásért ítélték el, az ügyészség hétéves börtönbüntetés kiszabását kérte az extravaganciájáról híres képviselőre.

Moonwalk csípőnadrágban

Traficant korábban azzal fenyegetőzött, hogy kizárása esetén Michael Jacksont idéző moonwalkkal fogja elhagyni a termet, ám ezt végül mégsem tette meg. Az extrém frizuráiról is ismert képviselő - aki fejformája alapján külön fejezetet kaphatna Lombroso professzor az emberi fejformák és a bűnözői hajlam összefüggéseit elemző könyvében - sokat tett a hetvenes évek divatja, főként a csípőfarmer népszerűsítéséért is. Képviselői munkásságának sarkalatos pontja az amerikai APEH, az Internal Revenue Service elleni folyamatos kirohanás - ez most a kormányzati összeesküvésről szóló elméletének sarokpontja lett.

Kételyek

Garry Condit
A saját pártjában kifejezetten népszerűtlen Traficantot ohioi republikánus képviselőtársa, Steve LaTourette vette védelmébe. LaTourette idézte a bíróság egyik esküdtjét, aki a Cleveland Plain Dealer című napilapnak nyilatkozva kételyeinek adott hangot az ítélettel kapcsolatban. Richard Detore, a U. S. Aerospace egykori vezetője meggyőzen bizonyította, hogy Traficant elítélése a kormány bosszúja - nyilatkozta az esküdt. Detore csak a saját bőrét kívánta menteni - válaszolt az esküdt felvetésére Howard Berman, a képviselőház etikai bizottsága demokrata frakciójának vezetője, emlékeztetve arra, hogy a U. S. Aerospace volt vezetője hasonló vádakkal került bíróság elé.

Traficant kizárása ellen egyedül Garry Condit, a tavaly nyáron meggyilkolt Chandra Levy kormányzati gyakornokkal intim kapcsolatot ápoló kaliforniai demokrata képviselő szavazott. A kongresszus 213 éves története során eddig négy képviselőt zártak ki. Három képviselőt még az 1861-65 közötti amerikai polgárháború idején, hazaárulás vádjával, míg Michael Myers demokrata képviselőt 1980-ban azután, hogy magukat arab sejknek álcázó és a bevándorlási törvények enyhítését elérni akaró FBI-ügynököktől pénzt fogadott el.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!