Edit
15 °C
29 °C

Megtalálták a macedón elnök gépét

2004.02.27. 13:13
Megtalálták Borisz Trajkovszki macedón elnök holttestét, valamint a lezuhant gép feketedobozát a boszniai mentőalakulatok. Az elnök különgépének roncsai kétszáz méteres körzetben szóródtak szét egy szinte megközelíthetetlen, elaknásított hegycsúcs közelében.
Megtalálták a macedón elnök csütörtök reggel lezuhant gépének roncsait a boszniai hegyekben kutató mentőalakulatok - jelentette a B92. A roncsokat Huszkovicsi falu mellett találták meg, 15 kilométerre a mostari reptértől - nyilatkozta a rádióadónak a bosnyák polgári légiirányítás helyettes vezetője.

Rokszanda Krsztevszka macedón államügyész-helyettes, aki a szerencsétlenség helyszínén tartózkodik, az A1 macedón tévécsatornának elmondta: a mentőalakulatok megtalálták a gép feketedobozát is, amely a repülés közben a gép műszaki adatait, illetve a pilóták és a légiirányító közti beszélgetéseket rögzíti. Krsztevszka megerősítette, hogy megtalálták mind a kilenc holttestet, amelyeken egy kivételével égésnyomok látszanak.

Megközelíthetetlen a katasztrófa helyszíne

A roncs megközelítését a rossz terepviszonyok és a környék elaknásítása is nehezítette, péntek délelőt azonban már Trajkovszki elnök és nyolc utitársa holttestét is megtalálták a mentőalakulatok - jelentette az AP. A gép roncsai a helyszínen tartózkodó húsztagú macedón delegáció jelentése szerint kétszáz méteres körzetben szóródtak szét.

Trajkovszki elnök különgépe csütörtökön reggel nyolc óra körül zuhant le a rossz látási viszonyok miatt. A gépen az elnöki küldöttség hét tagja mellett kétfős személyzet tartózkodott, valamennyien életüket vesztették.

Fenntartanák a nemzeti egységet

Trajkovszki halálára háromnapos nemzeti gyásszal emlékeznek Macedóniában - jelentette a B92. Az ország kormányának csütörtök este rendkívüli ülésén több döntést is hozott az elnök halálát követő helyzet normalizálása érdekében. Branko Crvenkovski kormányfő "a nemzeti egység fenntartása érdekében" egyeztetést kezdett valamennyi politikai párt képviselőivel.

Tanácskozást tartott a macedón Nemzetbiztonsági Tanács is, az ülésen a biztonsági intézkedések megerősítéséről döntöttek. A határozatok értelmében megerősítették az ország közintézményeinek, reptereinek és határátkelőinek védelmét is.