Ágnes
-1 °C
2 °C

Koalíciós válság Romániában

2006.04.06. 15:03
Keményen bírálta Calin Popescu Tariceanu kormányfőt Traian Basescu államfő. A parlamenti választásokat még szövetségben nyerő liberális kormányfő és a demokrata államfő hónapok óta nyírják egymást.

Nincs jövője a román kormánykoalíciónak, jelentette ki Traian basescu román államfő pártja és a liberálisok együttműködésére utalva. Basescu nyilatkozata szerint most már bánja, hogy annak idején Calin Popescu Tariceanut kérte fel kormányalakításra.

Mint mondta, annak idején azt hitte, hogy a liberális kormányfő "partner" lesz a korrupció elleni harcban. Basescu szerint azonban Tariceanu egy gazdasági érdekcsoporthoz kötődik inkább. Basescu nem is rejtette véka alá, hogy a Dinu Patriciu köré szerveződő, olajiparban működő csoportra utal.

Basescu szerint nincs jövője pártja, a Demokrata Párt és a liberálisok Igazságosság és Igazság (DA) nevű választási szövetségének sem. Az államfő minden nehézségért a liberálisokat, személy szerint Tariceanut teszi felelőssé.

Basescu szerint ugyanakkor az európai uniós csatlakozásig nem szabad megbolygatni a DA mellett a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget és a konzervatívokat is magában foglaló kormányt. "Utána viszont bármiféle megoldáson gondolkodhatunk" - tette hozzá az elnök.

Tariceanut meglepte Basescu kirohanása. Mint mondta, az államfő akkor támadta meg, amikor az Európai Bizottság részéről éppen kedvező értékelések látnak napvilágot Románia integrációs felkészüléséről.

Ez a pengeváltás újabb epizódja az államelnök és a miniszterelnök közötti konfliktusnak. A liberálisok éppen a demokratákról és Basescuról gondolják úgy, hogy szét akarják zilálni a koalíciót. Az utóbbi időben éppen a demokrata párt parlamenti soraiban próbálnak "felülvizsgálni" számos döntést, amelyet a liberális kormányfő kabinetje hozott. Éppen a PD soraiból akadályozzák a kisebbségi törvénytervezet elfogadását, ez a párt ellenezte utólag a törvényhozó testületben a közös Gozsdu Közalapítvány létrehozásáról szóló román-magyar kétoldalú egyezmény ratifikálását is.