Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Terroristák elleni rakétát akar a Pentagon

2006.05.29. 11:10
Egy órán belül csapást lehetne mérni a terroristákra egy új típusú rakétával a Pentagon szerint. A probléma, hogy az új fegyver megtévesztésig hasonlítana egy már rendszerbe állított, atomtöltettel szerelt rakétára, így nem várt ellencsapásra ösztönözheti a célponttá váló országokat.

Gyorsreagálású rakétahadtesteket akar felfegyverezni a Pentagon, értesült a New York Times szerkesztőségében készülő International Herald Tribune (IHT). Az amerikai védelmi minisztérium tervei szerint tengeralattjárókat szerelnének fel a Trident 2-es, atomtöltettel is felszerelhető rakéták új típusával.

Az új rendszerben egy órával az ellenséges célpont észlelése után már csapást is mérhetnének. A Pentagon szerint az új rendszer a gyors reagálás mellett a "járulékos károk" - civil veszteségek - is mérsékelhetőek lennének.

Az IHT értesülései szerint a Pentagon két éven belül szeretné rendszerbe állítani az új rakétákat.

A lap értesülései szerint a Pentagon terve több amerikai törvényhozót is komolyan aggaszt. Mivel az új rakétákat együtt tárolnák a tengeralattjárókon az atomtöltettel szerelt Trident 2-esekkel, többük aggályai szerint véletlenül összekeveredhetnek a rakéták. Végső soron egy véletlenül kirobbantott atomháború veszélyétől tartanak.

Jack Reed, az amerikai szenátus Fegyveres Erők Bizottságának tagja szerint a megtámadott ország nem tudja majd megkülönböztetni az új rakétát az atomtöltettel szerelt régi tipusútól. Így a rakéta kilövése nem kívánt válaszcsapást eredményezhet. A képviselőházi társbizottság szintén a terv átdolgozását kérte Bush kormányától, írja az IHT.