Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Bush megkapta különbíróságait

2006.09.29. 10:31
Rövid idő alatt megoldotta a legfelsőbb bíróság döntése után kialakult, számára kellemetlen helyzetet Bush. A legfőbb bírák törvénytelennek minősítették, hogy a terrorizmussal gyanúsítottakat jogaiktól megfosztva katonai bíróság elé állítsák. Az új törvény szerint különbíróságok dönthetnek a jogaiktól immár törvényileg megfosztott terroristák felett.

Nagy sikert ért el a törvényhozásban egy hónappal az időközi (midterm) választások előtt George W. Bush amerikai elnök. A szenátus 65-34 arányban támogatta a terroristák külön bíróság elé állításának lehetőségét megteremtő törvényt. Azaz pár hónappal azután, hogy az amerikai legfelsőbb bíróság jogellenesnek minősítete a terrorizmussal gyanúsítottak katonai bíróságok elé utalását, a hadsereg most újra külön eljárásban dönthet a gyanúsítottak sorsáról.

A legfelsőbb bíróság azért minősítette törvényellenesnek a katonai bíróságok eljárását, mert a vádlottakat nem illették meg az amerikai törvények szerint nekik járó jogok. Az új törvény valamivel enyhébb feltételeket teremt a gyanúsítottaknak, de a normális eljárásrendhez képest az új rendszerben nem lesz lehetőségük fogva tartásuk jogosságának megkérdőjelezésére, írja a BBC.

Az új törvényi szabályozás tiltja az emberiesség elleni bűnök közé sorolható kihallgatási módszerek - a kínzás, az erőszak, a biológiai kísérletezés - bevetését, de minden egyéb kihallgatási módszer alkalmazásáról az elnök saját hatáskörében dönthet.

A törvény elfogadtatása nagy siker Bush és kormánya számára. Egyrészt, mert a republikánusok lázadói, köztük az egyik esélyes elnökjelölt, John McCain is Bush pártjára állt, másrészt, mert így a választások előtt Bush megint keményen bírálhatja a pillanatnyilag győzelemre álló demokratákat, amiért azok túl puhányak a terroristákkal.

A beszámolók szerint Bush ezt már meg is tette. Csütörtöki beszédében teszetoszasággal vádolta a demokratákat. "Roosevelt és Harry Truman pártjából a menekülők pártja lett" - jelentette ki a republikánusok egyik kampánypénzgyűjtő rendezvényén az AP jelentése szerint.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!