Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Bush megkapta különbíróságait

2006.09.29. 10:31
Rövid idő alatt megoldotta a legfelsőbb bíróság döntése után kialakult, számára kellemetlen helyzetet Bush. A legfőbb bírák törvénytelennek minősítették, hogy a terrorizmussal gyanúsítottakat jogaiktól megfosztva katonai bíróság elé állítsák. Az új törvény szerint különbíróságok dönthetnek a jogaiktól immár törvényileg megfosztott terroristák felett.

Nagy sikert ért el a törvényhozásban egy hónappal az időközi (midterm) választások előtt George W. Bush amerikai elnök. A szenátus 65-34 arányban támogatta a terroristák külön bíróság elé állításának lehetőségét megteremtő törvényt. Azaz pár hónappal azután, hogy az amerikai legfelsőbb bíróság jogellenesnek minősítete a terrorizmussal gyanúsítottak katonai bíróságok elé utalását, a hadsereg most újra külön eljárásban dönthet a gyanúsítottak sorsáról.

A legfelsőbb bíróság azért minősítette törvényellenesnek a katonai bíróságok eljárását, mert a vádlottakat nem illették meg az amerikai törvények szerint nekik járó jogok. Az új törvény valamivel enyhébb feltételeket teremt a gyanúsítottaknak, de a normális eljárásrendhez képest az új rendszerben nem lesz lehetőségük fogva tartásuk jogosságának megkérdőjelezésére, írja a BBC.

Az új törvényi szabályozás tiltja az emberiesség elleni bűnök közé sorolható kihallgatási módszerek - a kínzás, az erőszak, a biológiai kísérletezés - bevetését, de minden egyéb kihallgatási módszer alkalmazásáról az elnök saját hatáskörében dönthet.

A törvény elfogadtatása nagy siker Bush és kormánya számára. Egyrészt, mert a republikánusok lázadói, köztük az egyik esélyes elnökjelölt, John McCain is Bush pártjára állt, másrészt, mert így a választások előtt Bush megint keményen bírálhatja a pillanatnyilag győzelemre álló demokratákat, amiért azok túl puhányak a terroristákkal.

A beszámolók szerint Bush ezt már meg is tette. Csütörtöki beszédében teszetoszasággal vádolta a demokratákat. "Roosevelt és Harry Truman pártjából a menekülők pártja lett" - jelentette ki a republikánusok egyik kampánypénzgyűjtő rendezvényén az AP jelentése szerint.